Scandalul repatrierilor din Mexic. Ambasada României în Mexic recomandă să NU realizați călătorii turistice în Mexic

0 19.956

Zilele acestea am citit cum zeci de români au fost deportați din Mexic, fără a fi lăsați să se bucure de vacanța mult visată și cumpărată pe bani mulți. Am citit tot felul de povești de la cei direct implicați, cum ar fi cazul unei familii care a fost despărțită în Mexic. Mama și copilul au fost întorși din drum, în timp ce tatăl a primit aprobarea de intrare în Cancun.Scandalul deportărilor din Mexic.

Zeci de alți români, care au călătorit cu Air France, KLM, Lufthansa sau British Airways, au trecut prin aceleași situații triste, fiind reținuți timp de câteva ore, intervievați, tratați ca niște infractori și apoi deportați spre Europa.

Călătoria în Mexic este o loterie. Unii spun că această problemă este mai veche, chiar înainte de pandemie. Însă odată cu pandemia, controalele sunt mai stricte și numărul celor deportați este mai mare.

Mai jos aveți un filmuleț pe acest subiect de la BackPackYourLife și mesajul de la Ambasada României în Mexic.

Aruncând o privire asupra paginii de facebook a Ambasadei României în Mexic, am văzut următorul mesaj postat pe 30 decembrie 2020.

‼️IMPORTANT! Condițiile de călătorie pentru cetățenii români care, în contextul pandemiei de Covid-19🦠, doresc să voiajeze în Mexic🇲🇽, Belize🇧🇿, Guatemala🇬🇹, El Salvador🇸🇻, Honduras🇭🇳, Nicaragua🇳🇮 și Costa Rica🇨🇷 se regăsesc pe pagina web a MAE: http://www.mae.ro/node/51982

Ambasada NU❌🚫 recomandă realizarea unor călătorii neesențiale (turistice) în plină pandemie🦠, cu atât mai mult cu cât serviciile publice de sănătate🚑🏥 din regiune sunt fie saturate📈, fie foarte precare📉, iar cele private implică costuri extrem de ridicate (de ordinul a mii de dolari💵). Reamintim totodată faptul că politica de migrație👮🏻‍♂️ (de permitere✅ sau refuz❌ a intrării pe teritoriul național a unui străin) este o politică strict suverană a fiecărei țări iar în cazul unei respingeri🛂✖️ în frontieră Ambasada nu poate schimba decizia luată de ofițerii de migrație🛫.

Am aruncat o privire și pe site-ul MAE (informație existentă la 1 februarie 2021) ca să văd ce spune despre condițiile de intrare în Mexic în contextul pandemic.

Din data de 12 martie 2020 au fost introduse, temporar, controale sanitare la toate punctele de frontieră.

Pe Aeroportul Internațional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea doar pentru persoanele care demonstrează că realizează o călătorie esențială, întrucât centrul țării a reintrat, începând cu 19 decembrie 2020, în codul roșu al semaforului epidemiologic. Persoanele care nu pot demonstra cu documente justificative acest lucru, sunt respinși la frontieră și trimiși înapoi cu primul zbor disponibil. 

Cetățenilor străini care declară că intră în Mexic în scop turistic, pentru a se căsători sau pentru alte scopuri care nu sunt considerate esențiale (și care pot fi amânate) nu le este permisă intrarea prin intermediul acestui aeroport.

Pe Aeroportul Internațional din Cancun, autoritățile de imigrări au instituit controale mult mai stricte deoarece zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres, etc.) a reintrat în codul portocaliu al semaforului epidemiologic, iar capacitatea hotelurilor, restaurantelor și obiectivelor turistice a fost redusă la 50% în timp ce plajele, centrele comerciale și magazinele pot funcționa doar la 30% din capacitate.

În concluzie, ar fi bine să uitați de Mexic pentru o vreme. Călătoria în Mexic, în prezent, a ajuns o loterie la care nu cred că vreți să luați parte. O zic chiar autoritățile!

Dacă totuși alegeți să călătoriți în Mexic, solicitați mai multe informații la agenția de turism prin intermediul căreia călătoriți. Documentați-vă și călătoriți asumat! Vă pregătiți sufletește pentru orice!

Leave A Reply

Your email address will not be published.