S-au împlinit 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Henri Coandă

0 1.129

Duminică, 25 noiembrie 2012, s-au împlinit 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Henri Coandă, inventatorul motorului cu reacţie şi efectului care-i poartă numele, pionier al aviaţiei, inginer de excepţie şi om de ştiinţă vizionar.

În onoarea amintirii marelui savant, al cărui nume îl poartă cel mai mare aeroport din România, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a marcat acest moment prin organizarea unei ceremonii de comemorare, constând în oficierea unei slujbe religioase şi o depunere de coroane la mormântul lui Henri Coandă, de la cimitirul Bellu.

Henri Coandă a fost inventatorul „primului aeroplan cu reacţie din lume”, cu care a surprins atât de mult omenirea, încât aceasta a avut nevoie de 30 de ani pentru a-i utiliza invenţia. Numele său este legat de multe idei revoluţionare: „efectul Coandă”, avionul cu două motoare, „epoleţii zburători” care au fost folosiţi pentru frânarea modulelor lunare „Apollo 11” şi „Apollo 12” la aselenizare, puşca fără recul, casele prefabricate, instalaţia solară pentru desalinizarea apei de mare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.