blank

RyanAtlantic intră pe piaţa low-cost transatlantică

0 1.871

După aproximativ 8 ani de la declaraţiile făcute de Michael O’Leary, directorul executiv al Ryanair, iată că se trece la fapte. Prin 2007, Michael O’Leary şi-a exprimat dorinţa şi intenţia de a construi o companie aeriană pentru zboruri transatlantice în regim low-cost. Prin 2014, a revenit cu declaraţia şi atunci mi-am exprimat opinia sceptică.

În decursul acestei zile, 17 martie 2015, conducerea Ryanair a aprobat planul operaţional transatlantic, care cuprinde deschiderea unor rute spre 14 destinaţii din America de Nord din tot atâtea baze din Europa. Pe lista destinaţiilor din SUA, se regăsesc New York, Boston, Chicago şi Miami, iar din Europa ar urma să se zboare din Londra Stansted, Dublin și Berlin.

Planul ar putea fi pus în practică în aproximativ 4-5 ani şi totul depinde de planul de achiziţie a unor aeronave dedicate zborurilor lung-curier. Oficialii Ryanair au declarat că sunt în negocieri pentru avioanele necesare, dar nu au oferit mai multe detalii.

Partea interesantă ţine de planul tarifar. Tarifele pe aceste zboruri ar urma să pornească de la 10 lire (14 dolari / 13.2 EURO), iar media să fie undeva la 100 de lire, evident că pe segment. Va exista şi o clasă business cu tarife mult mai mari. Se zvoneşte că numele noii companii aeriene ar fi RyanAtlantic şi ar putea vinde bilete prin intermediul site-ului Ryanair în baza unui acord de alianţă.

Aceste veşti ne bucură. După Norwegian, WOW Air şi Eurowings, urmează Ryanair să atace piaţa zborurilor transatlantice în regim low-cost. Şi probabil că vom mai vedea şi alte companii aeriene, iar concurenţa face bine la buzunarul pasagerului.

Însă nu trebuie să ne facem iluzii foarte mari. Norwegian este pe minus după mulţi ani profitabili şi asta din cauza acestor rute transatlantice. Dacă teoretic sună bine să cumperi un bilet spre SUA la 10 lire, nu uitaţi că tariful este fără taxe şi fără servicii, iar acestea vor fi plătite inevitabil. Dacă s-ar mai relaxa birocraţia de obţinere a vizelor pentru SUA, probabil că şi piaţa transatlantică va fi alta.

Leave A Reply

Your email address will not be published.