blank

Michael O’Leary glumeşte: 10 EUR/segment între Europa şi Statele Unite

2 680

Zilele acestea, Michael O’Leary, CEO Ryanair, a aruncat o „pastilă” senzaţională în piaţă şi a declarat că Ryanair ar putea scoate la vânzare bilete de avion de la 10 EUR/segment (7.5 EUR/segment retur) pentru zborurile dintre 12-14 destinaţii din Europa şi tot atâtea din Statele Unite.

Toată presa a scris despre acest lucru şi despre ce minunat ar fi să călătorim low-cost între cele două continente, dar au fost pierdute din vedere multe elemente. O să încerc să demontez declaraţia domnului Michael O’Leary.

1. Michael O’Leary a declarat că nu va fi posibil acest lucru mai devreme de 4-5 ani, timp în care Ryanair ar trebui să cumpere aeronave pentru zboruri lung-curier. Dacă ar plasa o comandă fermă în acest an, probabil că în 5 ani ar putea intra în posesia primei aeronave, dar nu e garantat. Tot Michael O’Leary a declarat că ar avea nevoie de o flotă formată din 50 de avioane lung-curier pentru a putea onora aceste zboruri şi să fie profitabile.

După părerea mea, deocamdată Ryanair nu va comanda avioane mari şi se va focusa mai mult pe ceea ce ştie să facă mai bine, adică zboruri low-cost în Europa şi poate puţin spre Africa de Nord şi ţările arabe. În prezent, Ryanair are în comandă 175 de unităţi Boeing 737-800, iar acestea ar urma să fie livrate în perioada 2014-2018.

2. Michael O’Leary a declarat că nu toate locurile vor costa 10 EUR/segment. Asta înseamnă că vor fi locuri foarte puţine la acest tarif. Aş miza pe 2-3, hai 5 locuri la acest tarif. Tot Michael O’Leary a declarat că profitul l-ar face din locurile vândute la Business Class şi First Class. Deci mizează foarte mult pe aceste două clase. Eu însă nu aş miza pentru că oamenii de la business şi first sunt pretenţioşi şi vor servicii de calitate. Va reuşi Ryanair să le satisfacă poftele la costuri decente de low-cost?

3. Pentru Ryanair, 10 EUR/segment ar însemna profitul asigurat. Michael O’Leary a declarat că tariful nu include alte servicii. Orice serviciu dorit în plus va trebui achitat separat şi amintim aici de bagaje, catering la bord (mese, băuturi), locuri în avion etc. Zborurile transatlantice sunt destul de lungi (pornind cam de la 7-8 ore), timp în care trebuie să mănânci cel puţin două mese şi să te hidratezi, iar costurile pe low-cost nu sunt mici.

Am zburat cu low-cost în Europa. De pildă pe un zbor Bucureşti – Madrid operat cu Blue Air, zbor de aproximativ 3.5 ore, am plătit 4 EUR pentru o sticluţă de apă şi un baton cu ciocolată.

4. Ceea ce nu a declarat Michael O’Leary, dar e de înţeles, este faptul că tariful nu include taxele de aeroport. Am făcut câteva simulări la companiile full-service (Air France, Lufthansa, KLM etc) şi taxele de aeroport sunt în jur de 370-400 EUR. De multe ori, taxele de aeroport sunt cam 70-75% din preţul biletului.

La simularea făcută pe ruta Bucureşti – New York via Amsterdam, zboruri operate cu KLM, a rezultat un cost pe bilet de 157 EUR dus-întors + taxe aeroportuare în valoare de 382.13 EUR.

bucuresti_new_york_539_EUR

Detaliile pentru Bucureşti – New York via Amsterdam
detalii_pret

La acest tarif, KLM îţi asigură cateringul la bord, dreptul la un bagaj de cală, mai mult confort şi avantajul operării zborurilor de pe aeroporturile principale. Poţi beneficia de mai multe servicii dacă eşti membru Flying Blue.

Ok! Iau în calcul faptul că Ryanair ar putea opera zborurile de pe aeroporturi low-cost, iar taxele aeroportuare ar putea fi mai mici. Dar chiar şi aşa, apar alte cheltuieli pentru pasageri şi alte bătăi de cap. Deci iată cum zborurile low-cost nu mai sunt aşa low-cost, nu pentru România. Să nu uităm că Laker Airways, singura companie low-cost care a operat zboruri transatlatice, a intrat în faliment după 2 ani de zboruri la tarife reduse.

Michael O’Leary nu este la prima declaraţie „şoc”. De multe ori o face pentru a obţine publicitate gratuită şi faimă. Îmi este greu să mai cred ceva spus de Michael O’Leary până nu este lansat oficial cu surle şi trâmbiţe.

2 Comentarii
  1. Maestrul RA says

    Am mai discutat aici aceasta „problema” ! Astea sunt povesti pentru publicitate, dar din pacate sunt foarte multi care chiar cred ca se poate traversa „balta cea mare: cu 10 E !!!!

Leave A Reply

Your email address will not be published.