Rusia și-a deschis granițele aeriene pentru câteva țări, nu și pentru Uniunea Europeană. Din septembrie, nu se mai operează zboruri de repatriere.

0 749

Frontierele naționale ale Rusiei pe cale rutieră, ferată, fluvială și maritimă pentru pasageri sunt închise accesului cetățenilor străini din data de 30.03.2020. Începând cu 1 august 2020, Guvernul Federației Ruse a anunțat redeschiderea frontierelor aeriene. De atunci și până în prezent, redeschiderea s-a realizat treptat, în funcție de acordurile bilaterale realizate între autoritățile aeronautice civile din Rusia și celelalte state.

Rusia și-a deschis granițele aeriene pentru câteva țări

Au fost reluate cursele comerciale pe legăturile aeriene cu Marea Britanie, Turcia, Tanzania (01.08.2020), Elveția (15.08.2020), Kazahstan/Nur-Sultan, Kârgâzstan/Bișkek, Belarus/Minsk (21.09.2020), Coreea de Sud/Seul (27.09.2020). Din octombrie, Aeroflot a reluat zborurile pe ruta Moscova – Belgrad, Serbia. Zborurile sunt disponibile pentru cetățenii acestor state, respectiv cetățenii ruși.

Din păcate, nu există un termen concret pentru redeschiderea frontierelor cu niciunul din statele UE, inclusiv cu România. Cu excepția categoriilor menționate mai jos, cetățenii români se pot deplasa spre Federația Rusă doar în scop de repatriere, dacă pot face dovada domiciliului permanent pe teritoriul rus.

Din 19.09.2020, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a anunțat încheierea zborurilor de repatriere pentru cetățenii proprii/rezidenți. Vor rămâne funcționale doar cursele aeriene coemerciale redeschise cu Federația Rusă.

Din 18.09.2020, cetățenii străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt (72 de ore/3 zile), folosind curse aeriene regulate, nu mai au obligația de a intra în carantină de 14 zile. Aceștia trebuie să prezinte la aterizare test de COVID-19 cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data sosirii pe teritoriul Federației Ruse. Documentul poate fi prezentat în limba rusă sau în engleză. În cazul în care nu există acest document, cetățenii străini au obligația de a se supune testului COVID-19 în termen de 72 de ore de la data sosirii în Federația Rusă.

Acesta este statusul cu privire la restricțiile de călătorie în Rusia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.