blank

Rusia se va retrage din programul Sukhoi Superjet 100 (cel puțin pe hârtie)

0 691

United Aircraft Corporation (UAC), compania aerospațială de stat rusă, se va retrage din programul Sukhoi Superjet 100. Oficial, decizia a fosst luată în urma unei investiții din partea unei firme cu capital străin care are sediul în Emiratele Arabe Unite (UAE). 

În realitate, potrivit Superjet International, o fostă filială a UAC, a anunțat că Markab Capital a achiziționat 49% din acțiunile companiei ruse. Ca urmare a acestei tranzacții, UAC va ieși din programul Superjet și automat din proiectul Sukhoi Superjet 100.

SuperJet International a fost înființată în 2007 ca o companie independentă pentru a comercializa, vinde și întreține Sukhoi Superjet 100 pe piețele vestice. La început, compania italiană avea doi acționari, respectiv Sukhoi (51% din acțiuni) și compania aerospațială cu sediul în Italia Leonardo (49%). În 2016, Leonardo și-a redus participația la 10%, dând majoritatea acțiunilor companiei ruse, care în 2022 a fost fuzionată în UAC. 

Cu toate acestea, cu Rusia invadând Ucraina în februarie 2022 și sancțiunile ulterioare impuse țării, Guardia di Finanza italiană (GdF) a înghețat activele SuperJet International legate de pachetul de 90% deținut de UAC. GdF a înghețat aproximativ 150 de milioane de euro (159,2 milioane de dolari) de active, inclusiv cinci avioane. 

În continuare, Markab Capital va deține 49% din acțiunile SuperJet International, în timp ce firma italiană de avocatură Studio Guidotti International va deține un pachet de 41%. Leonardo își va păstra participația de 10%. 

Achiziția și reforma structurii de acționariat sunt în așteptarea aprobărilor de reglementare din partea autorităților de reglementare italiene și ruse, care ar debloca activele SuperJet International.  

Relansarea programului Superjet 100 

Cu noii acționari dispuși să injecteze capital în program, compania italiană caută să relanseze programul Superjet 100, concentrându-se pe piețele din Emiratele Arabe Unite și din India. 

În total, Markab Capital va investi 190 de milioane de euro (202,4 milioane de dolari), din care 110 de milioane de euro (117,1 milioane de dolari) vor merge către compania venețiană. „O astfel de investiție va face posibilă sprijinirea dezvoltării de noi configurații de aeronave, construcția noii sucursale SJI în Emiratele Arabe Unite (UAE), precum și dezvoltarea aeronavei pentru a aborda concurența de pe piață”, a declarat SuperJet International.  

SuperJet International prezice că va putea vinde 240 de avioane în trei versiuni diferite: pasageri, avion VIP și marfă, concentrându-se pe piețele din Emiratele Arabe Unite și India. Programul Superjet 100 va avea sediul în Veneția și Emiratele Arabe Unite, mai exact la Abu Dhabi.

Din nefericire pentru Sukhoi Superjet 100, acest model de avion nu s-a bucurat de succes pe plan internațional. Majoritatea avioanelor livrate au ajuns la companii din Rusia sau în țări ce au făcăut parte din fostul URSS.

Leave A Reply

Your email address will not be published.