Rusia întârzie să recunoască certificatele COVID-19 emise în Uniunea Europeană

0 106

Uniunea Europeană acuză Rusia că întârzie voit recunoașterea certificatelor digitale COVID-19 emise în UE, iar europenii nu pot călători în această țară, în ciuda faptului că sunt pe deplin vaccinați.

Potrivit ambasadorului UE în Rusia, Markus Ederer, toate informațiile și cererile solicitate de la autoritățile sanitare ruse pentru a recunoaște reciproc certificatele legate de Coronavirus ale UE au fost trimise Ministerului Sănătății din Rusia.

Cu toate acestea, autoritățile ruse nu au pregătit documentele necesare pentru a fi trimise Comisiei Europene la Bruxelles. Potrivit lui Ederer, Rusia întârzie intenționat momentul pentru inspecția de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

„Regret acest lucru, deoarece recunoașterea reciprocă a echivalenței, inclusiv de către Rusia, ar face cu siguranță viața mai ușoară pentru persoanele care călătoresc în ambele direcții”, a declarat Ederer pentru site-ul rus de știri RBC într-un interviu publicat săptămâna trecută. Mai mult, Ederer a menționat că această întârziere încetinește procesul de facilitare a călătoriilor în Rusia și că acesta este un proces tehnic, nu politic.

Aceste declarații vin la o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dezvăluit că problema pentru aprobarea vaccinului Sputnik V a fost rezolvată. Mai mult, Fondul rus de investiții directe (RDIF), care distribuie Sputnik V la nivel mondial, a declarat că OMS va trimite o delegație să viziteze Rusia ca parte a procedurii sale de aprobare.

Statele membre ale UE s-au alăturat gateway-ului digital al COVID-19 al UE la începutul lunii iunie și, de atunci, documentul unitar a fost emis tuturor cetățenilor UE care au fost complet vaccinați cu vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), după cum urmează:

  • Pfizer / BioNTech (Comirnaty)
  • AstraZeneca EU (Vaxzevria)
  • Johnson & Johnson (Janssen)
  • Moderna (Spikevax)

Documentul este eliberat și celor care și-au revenit din COVID-19, oferindu-le șansa de a călători în străinătate la cel puțin 30 de zile după recuperare.

În prezent, Rusia are cele mai mari rate ale mortalității în Europa, de cel puțin 213.500 de persoane decedând cu COVID-19. Totodată, Rusia este pe locul doi după numărul de cazuri COVID-19, fiind raportate până în prezent 7,7 milioane.

În urmă cu două luni, UE a invitat Moscova la discutții despre recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare, în încercarea de a facilita deplasarea persoanelor care au fost complet vaccinate împotriva virusului.

Rusia permite călătoriile cetățenilor din 73 de țări, care au fost imunizate cu Sputnik V, inclusiv țări precum Albania, Argentina, Armenia, Bahrain, Belarus, Bangladesh, Brazilia, Ungaria, India, Iran, Liban, Macedonia de Nord, San Marino, Slovacia, Cipru, Egipt, Mexic, Grecia, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Leave A Reply

Your email address will not be published.