Primul Sukhoi Superjet 100 cu winglets a zburat pe 21 decembrie 2017

Pe data de 21 decembrie 2017, primul Sukhoi Superjet 100 echipat cu winglets a efectuat primul zbor. Winglets (Wingleturile) sunt structuri plasate la extremitățile aripilor avioanelor. Au rolul de a spori calitățile aerodinamice ale acestora și de a reduce consumul de combustibil la avioanele de pasageri.

0 1.630

Zborul aeronavei Sukhoi Superjet 100, care a primit wingleturile la Zhukovsky, a durat 2 ore și 42 de minute. Conform planului de zbor test, echipajul SCAC a testat stabilitatea aeronavei și a evaluarea capacității de administrare a aeronavelor în diferite configurații ale flapsurilor.

Sukhoi Superjet 100 cu winglets

Sukhoi-Superjet-100-winglets-2

De asemenea, au fost efectuate diferite manevre operaționale pentru a determina nivelul consumului de carburant în diferite etape de zbor. Aeronava s-a ridicat până la 11000 de metri.

Wingleturile instalate pe Sukhoi Superjet 100 sunt rezultatul unor activități de cercetare, inginerie și experimente realizate de compania Sukhoi în parteneriat cu Central Aerohydrodynamic Institute (TsAGI).

Geometria vârfurilor a fost determinată prin implementarea metodelor inovatoare de optimizare 3D bazate pe calculul numeric numit Computational Fluid Dynamics (CFD) – know-how-ul TsAGI utilizat în industria aeronautică rusă, în special pentru programul Sukhoi Superjet 100.

Rezultatele cercetărilor și experimentelor au demonstrat că aceste wingleturi contribuie la îmbunătățirea performanțelor de decolare și aterizare, dar și la reducerea consumului de combustibil cu cel puțin 3%. Oficialii Sukhoi estimează reduceri ale costurilor operaționale cu până la 70 000 de dolari/an pentru fiecare Superjet 100.

Sukhoi Superjet 100 va fi certificat cu wingleturile, aceste terminații ale aripilor putând fi montate pe avioanele noi, dar și pe cele deja aflate în serviciul operațional. Vor fi oferite ca o opțiune pentru clienți.

VASO (producătorul de aeronave din Voronezh) este producătorul wingleturilor, iar materialele folosite sunt certificate atât în ​​Rusia, cât și în străinătate.

Leave A Reply

Your email address will not be published.