Posibil ca vaccinurile Sputnik V și Sinovac să nu fie aprobate de Uniunea Europeană
Pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat, dar tot mai multe țări europene sunt încurajate să-și deschidă granițele pentru turiști și să profite de sezonul turistic estival. După 2-3 valuri pandemice cu milioane de persoane infectate cu noul coronavirus și sute de mii de morți, iată că Europa se deschide turiștilor și tuturor celor ce doresc să călătorească în scop turistic, business, personal etc.
Acest lucru este posibil grație vaccinurilor și a milioanelor de cetățeni europeni vaccinați. Astfel, a scăzut rata de infectare și numărul celor aflați în stare gravă în secțiile de ATI. În Europa sunt folosite vaccinurile de la Pfizer, Moderna, Astra-Zeneva sau Johnson & Johnson. Sunt și țări care au aprobat spre utilizare vaccinuri produse în China sau Rusia, doar că Uniunea Europeană nu le-a validat.
„Vaccinul rusesc Sputnik V împotriva Covid-19 nu va putea fi aprobat niciodată de Uniunea Europeană”, a declarat premierul italian, Mario Draghi, care a pus la îndoială și vaccinul Sinovac, produs de China. „Sputnik nu a fost încă în stare să obțină, și nu poate primi niciodată, aprobarea EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor). […] vaccinul chinez s-a dovedit inadecvat, uitați-vă la experiența din Chile”.
În campania de imunizare, Chile s-a bazat foarte mult pe vaccinul chinezesc Sinovac și acum are în vedere adăugarea unei a treia doze pentru a spori protecția împotriva noilor tulpini. Ambele vaccinuri, Sputnik V și Sinovac, sunt supuse unui proces de „screening continuu” de către EMA, un pas către autorizarea oficială.
Posibil ca vaccinurile Sputnik V și Sinovac să nu fie aprobate de Uniunea Europeană.
În comentariile sale, Draghi a spus că este nevoie de „consolidarea și eventual reformarea EMA” pentru a evita repetarea „confuziei semnificative” recente cu privire la vaccinuri. El s-a referit la „anumite discrepanțe în declarații” cu privire la siguranța vaccinurilor Covid-19 între EMA și autoritățile medicale naționale.
„Pandemia nu s-a terminat, încă nu am ieșit din ea”, a spus liderul italian, arătând spre situația critică în care se află Marea Britanie. Într-o declarație, Institutul Național de Sănătate din Italia, ISS, a declarat că varianta alfa este încă cea mai comună în țară, în luna iunie, cu o prevalență de 74.9%. În același timp, proporția cazurilor de coronavirus asociate cu varianta Delta a crescut la 16.8%, începând cu 21 iunie, de la 4.2% în luna mai.
Uniunea Europeană încurajează redeschiderea granițelor și libera circulație a cetățenilor, în special în scop turistic, fără carantină și alte restricții. În acest scop a fost gândit, dezvoltat și implementat noul Certificat digital COVID-19 UE.