Pilotul Pegasus Airlines, zbor PC2193, nu a înțeles îndrumările în limba turcă

0 8.994

În seara zilei de 5 februarie 2020, Avionul Boeing 737-800 (TC-IZK) Pegasus Airlines a ieșit de pe pistă la Aeroportul Internațional Istanbul – Sabiha Gökçen și s-a rupt în bucăți. Avionul opera zborul PC2193, pe ruta Izmir – Istanbul. La bord se aflau 177 de pasageri (inclusiv 2 bebeluși) și 6 membri ai echipajului. Oficialii au anunțat 179 de răniți internați, unii cu răni mai grave. Din păcate 3 persoane au murit!

Comandantul aeronavei Pegasus, care s-a rupt în bucăți la Istanbul, a fost arestat. Iar ancheta a mai scos la iveală câteva probleme. Copilotul, de naționalitate olandeză, nu a înțeles îndrumările în limba turcă și nu a reușit să frâneze la timp, potrivit reuters.com.

Nu a inteles indrumarile in limba turca

Potrivit unui raport preliminar, turnul de control i-a spus pilotului să anuleze procedura de aterizare și să rămână în hold. În acele momente, condițiile meteorologice erau severe, cu ploaie abundentă.

Apoi turnul a aprobat aterizarea, dar piloții nu au reușit să frâneze la timp. Când avionul avea 57 knots, inversoarele și frânelșe aerodinamice au fost oprite, în schimb a fost activată frâna manuală. Decelerarea nu a fost conform așteptărilor, ceea ce a dus ca avionul să părăsească pista cu o viteză de aproximativ 60 knots.

Și raportul preliminar a mai scos ceva la iveală. Conform cutiei negre cockpit voice recorder (CVR), piloții erau panicați cu privire la posibile avarii ale avionului după ce avesta a fost lovit de un fulger. S-a întâmplat cu 6 minute înainte de aterizare.

Posibil ca panica din cockpit și neînțelegerea în comunicare au dus la decizii pripite și acțiuni greșite. Așteptăm raportul final!Leave A Reply

Your email address will not be published.