blankblank

Pensiunea Iara – modernul și tradiționalul sunt îmbinate cu succes în Delta Dunării

Începutul acestei luni l-am petrecut în Delta Dunării, acolo unde natura face spectacol, iar noi am fost spectactori. Experiența minunată a fost completată de cazarea ireproșabilă la Pensiunea Iara.

2 1.863

O excursie în Delta Dunării este ca o plecare în altă țară! Tot ce găsești acolo, de la culoarea cerului și mirosul aerului până la gustul mâncării tradiționale și liniștea din timpul nopții, nu seamănă cu nimic din universul nostru zilnic.

Sunteți îndrăgostiți de natură sau simpli călători, dar asociați Delta Dunarii doar cu tânțarii și cu peștele? Mare greșeală faceți! Să vă spun doua „secrete”:
– malul și luciul de apă, plaurii, salcia, vegetația și pădurea (în general) constituie mediul natural în care trăiește țânțarul (de altfel, nu numai în Delta Dunării, ci și în parcurile și în zona lacurilor din orașele în care locuiți)!
– nu se compară sub nici o formă peștele provenit din acvacultura, cel existent în piețele și lanțurile de magazine tradiționale, cu cel „născut și crescut” în Delta Dunării.

Delta Dunării

Am fost în Delta Dunării la începutul lunii iulie, într-o perioadă călduroasă de vară. Vreau să vă povestesc despre un loc frumos și „pe sufletul meu” unde am găsit cazare și mâncare foarte bună, multă liniște, dar și oportunitatea de a „atinge, călca și simți aroma apei”, de a descoperi canalele și lacurile, flora si fauna unice și specifice doar Deltei Dunarii.

Este vorba despre ([email protected]). Și vă mai spun ceva: această experiență personală îmi dă dreptul să declar că cele două „secrete” împărtășite mai sus ar trebui să vă convingă să mergeți în Delta Dunarii!

Pensiunea Iara

Pensiunea-Iara-fatada-1

Adresa exactă a pensiunii este Ilganii de Jos, strada Egretei nr. 2, comuna Nufaru, judetul Tulcea. Mai exact, pe malul stâng al brațului Sf. Gheorghe, cel mai vechi, mai natural și mai accesibil braț al Dunării.

Se ajunge foarte ușor, pe un drum de maxim 4 ore cu mașina personală, venind de la București. Până la Tulcea cred că se descurcă oricine. Pentru cei care vor sa uite de autoturism, există o linie sigură de transport cu autocarul pe ruta București – Tulcea, iar de acolo mai sunt câțiva kilometri până în comuna Nufaru. Un bac pitoresc vă va trece Dunărea pe malul opus. Apoi în doua minute sunteți la Pensiunea Iara.

Obiceiul casei „spune” că porțile vă vor fi deschise chiar de gazda dumneavoastră. Și uite asa o să-i cunoașteți pe Eugen și Mălina (0745 024.358), doi temerari care, în urmă cu trei ani, și-au dorit o casă de vacanță în Deltă și au sfârșit prin a construi o pensiune cu 10 camere, împreună cu o familie de prieteni, Pompiliu și Silvana.

A fost norocul nostru, poate fi și al vostru, pentru că la Iara poți să stai tolănit pe un sezlong la piscina sau să pescuiești de pe pontonul pensiunii în timp ce privești cum trec navele de croazieră pe brațul Sf Gheorghe.

Dacă nu este deja clar, vă zic sincer că la Iara nu lipsește nimic din confortul cu care sunteți obișnuiți în viața cotidiană, dar pun pariu că nimeni nu are la geam priveliștea minunată pe care o poți admira de la fereastra oricărei camere.

Pensiunea-Iara-piscina

Jumătatea mea a remarcat faptul că așternuturile miros a flori, ceea ce nu prea s-a mai întâmplat în călătoriile noastre. Eu am apreciat foarte mult salteaua patului și perna, fiind un mofturos în această privință. Fără un pat bun nu există somn odihnitor. Însă la Pensiunea Iara m-am odihnit foarte bine și am reușit să-mi încarc corpul cu energie. Cred că această energie a venit și de la oamenii prezenți.

Modernul și tradiționalul îmbinate cu succes

Am fost cuceriți de detalii! Așa am observat îmbinarea subtila si de succes între modern și tradițional. Mergând prin pensiune, am descoperit ștergare tradiționale, costume populare tradiționale – originale, cu vechime de peste 100 de ani, plus multe alte elemente decorative specifice apei, Deltei, care ne purtau cu gândul la bărci, pescuit, aventura, natură, dar și la viața obișnuita a pescarilor și a locuitorilor acestei zone.

La parter se află sala de mese, special amenajată pentru a savura din bucatele tradiționale preparate în bucătaria pensiunii. Vă mai spun un secret deloc de neglijat: bucătarul este născut, crescut, trăit și împlinit în Delta Dunării! Noi ne-am simțit ca într-un living mai mare, care te îndeamnă la relaxare, la discuții și la mese liniștite și savuroase.

Meniul este exact cât trebuie pentru a satisface papilele gustative ale oricărui prețentios, în mare parte alcătuit din preparate specifice Deltei. Cu toate că este o întreagă aventură să faci rost de pește în Delta Dunării pentru unitățile de cazare (un paradox), acesta nu lipsește de la Pensiunea Iara.

Pensiunea-Iara-sala-mese

Dacă nu doriți doar pește, cu siguranță puteți să optați pentru preparate simple pe bază de carne de pasăre, porc, vită și legume. Mălina are grijă să vă solicite din timp informații despre preferințele dumneavoastra culinare, astfel încât să vă puteți bucura de preparate proaspete.

Mai jos aveți câteva fotografii cu meniul nostru. Încă mai salivez la icrele de crap și chifteluțele de pește. Încă ne mai amintim de gustul savuros al saramurei și de aroma peștelui prăjit. În Delta, peștele are alt gust.

Ne-am odihnit și am stat la povești, iar în sală multifuncțională special amenajată am jucat biliard, tenis de masă, am răsfoit cărțile despre Delta Dunării. Sunt și jocuri de societate acolo! Nu e frumos să dau din casă, dar am luat bătaie la biliard. Nu e un sport făcut pentru mine :).

Nu aveam cum să „ratăm” o plimbare cu șalupa prin canalele și lacurile Deltei, adică libertatea totală a rezervației Biosferei. Și pentru ca pensiunea ne-a oferit acest serviciu, am avut ocazia să admirăm colonii de pelicani și cormorani, să vedem în acțiune directă o nutrie sălbatică, să ne plimbăm pe canale, să admirăm nuferii albi și galbeni, adică să ne bucuram de fauna și flora ce caracterizează Delta Dunarii. Și voi puteți opta pentru astfel de plimbări!

Timpul petrecut la Pensiunea Iara și simplitatea relației cu gazdele noastre ne-au dat posibilitatea de a afla povestea începutului, conținutului și al funcționării prezente a proiectului și pensiunii care au necesitat implicarea totală a proprietarilor, cu multă pasiune, „suflet” și sacrificii!

Acest lucru este confirmat de faptul că ei sunt mereu prezenți aici și își întâmpină oaspeții cu brațele deschise. Noi ne-am simțit ca în casa unor prieteni. Am avut parte de acel sentiment de siguranță și căldură. Și nu doar noi ne-am bucurat de această atenție, ci și ceilalți turiști prezenți.

La sfârșitul lunii iunie, Pensiunea Iara a împlinit 1 an de la primii turiști gazduiti aici. A strâns 1 an de amintiri frumoase si multi prieteni noi! Dacă sunteți interesați despre latură mai tehnică a Pensiunii Iara, vă recomand articolul scris de Adela Pârvu

Eu aș mai avea multe de spus din entuziasmul meu, dar mai bine vă invit să descoperiți singuri această pensiune unică. Rezervați cu încredere o vacanță la Pensiunea Iara, apelând 0745 024 358 sau solicitând oferta pe site-ul .

Leave A Reply

Your email address will not be published.