Oficial: croații pot călători fără viză în SUA, de la 1 decembrie 2021

0 599

Începând cu 1 decembrie 2021, croații vor putea călători în SUA fără vize. Sunt acceptate călătoriile în scopuri turistice și de afaceri pe durata de până la 90 de zile.

Pe 28 septembrie 2021, Croația devine al 40-lea stat membru din programul United States Visa Waiver. Anunțul a fost făcut de Homeland Security, care, într-un comunicat de presă, a menționat că decizia finală a fost luată de secretarul securității interne SUA, Alejandro N. Mayorkas, în coordonare cu secretarul de stat Antony J. Blinken.

Croația este a 24-a țară membră a Uniunii Europene (fără a lua în considerare Regatul Unit, acum fost membru UE) care devine parte a VWP. Celelalte trei țări care încă nu fac parte din program sunt România, Cipru și Bulgaria.

Cele patru țări asociate Schengen din afara UE – Elveția, Norvegia, Lichtenstein și Islanda – fac, de asemenea, parte din VWP (Visa Waiver Programme).

Visa Waiver Programme din SUA este un sistem administrat de Departamentul de Securitate Internă al SUA în cooperare cu Departamentul de Stat. Acesta permite călătorilor din 40 de țări să intre în SUA în scopuri precum turism sau afaceri și să rămână în SUA pentru o perioadă maximă de 90 de zile, fără a fi obligați să obțină o viză înainte de călătorie.

Pentru a deveni parte a VWP, o țară trebuie să îndeplinească mai multe cerințe, în principal legate de antiterorism, securitatea documentelor și gestionarea frontierelor, precum și să aibă o rată a refuzurilor de viză non-imigranți sub trei la sută. Din păcate, România încă nu îndeplinește toate aceste criterii, în special rata refuzurilor de viză fiind peste 3%.

Leave A Reply

Your email address will not be published.