Oameni din aviație: Cătălina Rus – Aircraft Turnaround Coordinator

Continuăm seria interviurilor din cadrul proiectului ”Oameni din aviație” cu cel luat Cătălinei Rus - Aircraft Turnaround Coordinator.

0 4.546

Așa cum v-am mai povestit și cu alte ocazii, aviația nu se rezumă doar la piloți și însoțitori de bord. Toți cei ce lucrează în avion, în jurul avionului sau în aeroport fac parte din această lume a aviației comerciale.



catalina-rus-2

Cătălina Rus – Aircraft Turnaround Coordinator

Zilele acestea am stat puțin de vorbă cu Cătălina Rus – Aircraft Turnaround Coordinator. Este agent operațional la sol în cadrul agenției de handling Romanian Airport Services (RAS). Ce înseamnă mai exacat Aircraft Turnaround Coordinator? Aflați răspunsul în interviul de mai jos.

Să facem cunostință! Stăm de vorbă cu?

Bună! Numele meu este Cătălina Rus. Lucrez în cadrul agenției de handling Romanian Airport Services, ca agent operațional, turnaround coordinator pentru diferite companii aeriene care operează de pe aeroportul din Bucuresti.

De unde pasiune pentru aviație și cum ai decis să intri în domeniu?

Pasiunea pentru aviație a venit de când am început să lucrez în domeniu. Am ajuns întâmplător, dar nu-mi pare rău.

Deși am copilărit în zona Aviației-Băneasa și am făcut liceul Henri Coandă, specific pentru aviație, nu m-am gândit niciodată că mă voi îndrăgosti de avioane și o să ajung să lucrez cu ele zi de zi.

Am ajuns să lucrez la această firmă prin intermediul unei colege de la facultate. Ea se angajase în departamentul de check-in. La început am fost și eu agent de check-in, însă m-am transferat pe platformă, printre avioane. Îmi place să lucrez mai mult cu avioanele pe platformă decât front office.

Prin muncă și pasiune am ajuns pe actuala funcție, agent operațional. Acum îmi place foarte mult ceea ce fac, încât nu aș dori să fac altceva. 

catalina-rus-1

Ce implică meseria ta și căt de solicitantă e?

Meseria mea nu este atat de simpla precum sună. A fi turnarrond coordinator înseamnă a fi responsabil de o aeronavă de când aterizează și până la decolare.

Coordonez totul la avion: încărcare-descărcare, debarcare-îmbarcare pasageri, documente necesare, colaborez cu echipajele companiilor.

În același timp, sunt ”acel bulgaraș” de informații care pune în legătură toate departamentele aeroportului cu avionul, indiferent de companie.

Trebuie să coordonez toate departamentele firmei la care lucrez și să fiu atentă la detalii. Orice companie are timpul ei de stat la sol și bineințeles ore de plecare.

Ca totul să iasă perfect și avionul să plece la timp, trebuie o coordonare perfectă și precisă formată din timpi și calcule.

catalina-rus-avioane

Care sunt planurile profesionale pe viitor? Dorești să rămâi în aviație sau să urmezi o altă meserie?

Momentan mă bucur unde sunt și de ceea ce fac. Dacă mă întrebi acum dacă aș renunța la acest domeniu, aș spune NU.

În timp nu știu ce va fi. După spusele multor persoane, nu prea vezi femei să lucreze ca turnarrond coordinator. Condițiilor de a lucru nu sunt mereu cele mai prietenoase, mereu afara pe lângă avion, indiferent de condițiile meteo, dar îmi place!

În meseria ta bănuiesc că nu există zile monotone. Ne poți povesti cum decurge o zi la job? Ai avut peripeții, situații plăcute și mai puțin plăcute?

Haha, există fel și fel de zile, depinde din ce punct le privești. Monotone NU, niciodata. O zi la job este aparent simplă.

catalina-rus-avioane-otopeni

În principiu știi ce avioane urmează să deservești pe ziua respectivă. Îți poți calcula timpii pentru fiecare avion etc., Situația se complică atunci când avioanele au întârzieri sau pot apărea întârzieri la sol.

Am avut și peripeții, altfel nu se poate în domeniul acesta, însă este important să găsești mereu o rezolvare pentru orice problema ai avea, doar suntem coordonatori nu? 🙂 Situațiile neplăcute apar când vremea este nefavorabilă , încurcând  buna desfășurare a activității.

catalina-rus-la-datorie

Situațiile plăcute sunt mereu, în fiecare zi când reușești să faci tot ce ți-ai propus și totul merge conform planului.  Trăim sentimente unice când vedem “avioanele noastre” decolând. 

Ce sfaturi ai pentru cei ce doresc să urmeze o carieră în aviație, în special pe domeniul tău de activitate?

Pentru cei ce vor să activeze în acest domeniu și în acest departament, am următorul sfat chiar dacă va suna ca a unui antrenor de fitness: “Mintea limpede! Atenție mare și … nu uita ceasul acasă!”

Cătălina, mulțumim pentru interviu și pentru informațiile împărtășite cu noi. Multă baftă și succes în activitatea zilnică printre avioane.

Dragii noștri cititori, să-i salutați pe cei de la sol, care muncesc indiferent de condițiile meteo și au grijă ca avioanele să decoleze la timp în deplină siguranță.

Leave A Reply

Your email address will not be published.