Noua Alitalia prinde contur în vremuri de criză

0 1.657

În plină pandemie de coronavirus, guvernul italian a decis renaționalizarea companiei aeriene Alitalia. Ținând cont că Alitalia se confrunta cu o criză acută de lichidități pe fondul crizei provocată de COVID-19, a fost dat un decret prezindețial pentru a fi injectate 500 de milioane de euro sub formă de fonduri de urgență.Partidele politice italiene susțin această operațiunea scumpă sub pretextul menținerii unei companii aeriene naționale, care să opereze în interesul țării în situații de urgență, precum actuala pandemie COVID-19.

Noua Alitalia prinde contur

Au început să apară și primele detalii despre noua Alitalia. Primele zvonuri scurse din surse guvernamentale sugerează că Alitalia va fi un transportator mult mai mic, cu maxim 25-30 de aeronave, iar focusul va fi pe zboruri scurte și medii. Va exista un număr limitat de servicii lung-curier. Însă guvernul de la Roma a respins categoric aceste zvonuri.

Și totuși unele informații apărute în presa din Italia arată că noua Alitalia va avea o flotă redusă, la maxim 70 de avioane. Menționez că în prezent există 113 aeronave în flota transportatorului italian. Dintre care 72 sunt închiriate și se plătesc lunar peste 19 milioane de EUR. Până la finalul lui 2020, flota Alitalia va ajunge la 103 avioane și procesul de diminuare a flotei va continua.

În prezent, Alitalia operează un program intern și internațional limitat de la hub-urile din Roma Fiumicino și Milano Malpensa. Intenționează să crească numărul zborurilor săptămânale la 608 începând cu 6 aprilie. În prezente sunt operate 269 de zboruri săptămânale.

Evident că va fi redus și numărul angajaților. În prezent, 6860 de angajați (peste 50% din totalul angajaților) au fost trecuți în somaj tehnic. Primesc 80% din salariu datorită subvențiilor guvernamentale suplimentare.

La începutul lunii aprilie, guvernul italian va reuni sindicatele pentru a discuta soarta angajaților pentru noua Alitalia. Numărul acestora va fi redus simnificativ față de cei aproximativ 11000 existenți în prezent.

Pentru Alitalia, noul COVID-19 aduce ”numai bucurii”!

Leave A Reply

Your email address will not be published.