Noile reguli la intrare în România – pe înțelesul tuturor!

1 14.425

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința din 6 decembrie 2021 Hotărârea numărul 111 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România valabile în perioada 10.12.2021 ora 00:00 – 08.01.2022 ora 24:00. Este un text lung și stufos, care a dat mari bătăi de cap multora. Așa că am decis să-l sintetizez.

Persoanele vaccinate evită carantina indiferent de țara europeană din care călătoresc

1. Persoanele care sosesc din tarile UE, spatiul Economic European sau Confederația Elvețiană pot evita carantina de 14 zile, astfel:

  • Daca sosesc din zona VERDE sau GALBENA și prezintă dovada vaccinării, dovada trecerii prin boala în ultimele 180 de zile SAU dovada testării negative RT-PCR (cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării). În concluzie, cei nevaccinați pot intra în România și pot evita carantina doar prin prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR.
  • Daca sosesc din zona ROȘIE și prezintă dovada vaccinării sau dovada trecerii prin boala. Persoanele nevaccinate nu pot evita carantina, dar o pot reduce (vezi punctul 2), dacă vor călători spre România din zona roșie.

2. Persoanele nevaccinate, care sosesc în România din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană aflate in zona ROȘIE, își pot scurta carantina la 10 zile dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu 72 de ore înainte de îmbarcare.

Daca veniti in Romania din zona rosie a Europei
Daca veniti in Romania din zona rosie a Europei
Daca veniti in Romania din zona verde sau galbena a Europei
Daca veniti in Romania din zona verde sau galbena a Europei

Persoanele vaccinate, care călătoresc din terțe țări, pot evita carantina dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR

4. Persoanele vaccinate care călătoresc în România din statele terțe, indiferent de clasificare, pot evita carantina de 14 zile prin prezentarea rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării.

5. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală, vor sta în carantina. Însă își pot reduce carantina la 10 zile dacă prezintă testul negativ RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de îmbarcare. Măsura se aplică celor care călătoresc din țările terțe, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc.

Aveți o serie de excepții la punctele 3 și 6. Acestea pot fi consultate în documentul oficial de mai jos!

sosirea-in-romania-tari-terte
Sosirea in Romania din terte tari

Pe lângă cele menționate mai sus, reamintim că din 20 decembrie va trebui completat și formularul digital de intrare în România, PLF-ul autohton! Această măsură se aplică tuturor călătorilor, fără excepții!

Leave A Reply

Your email address will not be published.