Noile măsuri anti-covid adoptate de CNSU în România: lockdown pe timp de noapte, vacanță prelungită, folosirea certificatului digital pentru acces în diferite locuri publice! (22 octombrie 2021)

1 1.422

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea nr. 91, din 22 octombrie 2021, având ca scop stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2. Mai jos aveți un scurt rezumat al acestor măsuri.Se propune ca pentru 30 de zile să fie instaurat lockdown pe timp de noapte, în intervalul orar 22:00 – 05:00. Persoanele exceptate de la această măsură: persoanele vaccinate complet (pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la rapel); persoanele infectate care se află între a 15-a zi și a 180-a zide la confirmarea infectării. Exceptați sunt și cei ce călătoresc în interes de serviciu și au un document justificator, dar și călătorilor al căror interval orar se suprapune cu lockdownul.

Activitatea operatorilor economici va fi interzisă în intervalul orar 21:00 – 05:00, pentru 30 de zile. Operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, cafenelelor, etc., în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05:00-21:00.

Barurile, cluburile și discotecile vor fi închise. Totodată, se propune interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, a organizării și desfășurării evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire, workshop-urilor și conferințelor, precum și a concertelor și spectacolelor organizate în alte spații deschise sau închise cu excepția celor special destinate care aparțin instituțiilor de spectacole și/sau concerte.

Se propune ca, pentru o perioadă de 30 zile, competițiile sportive să poată fi organizate și desfășurate pe teritoriul României fără participarea spectatorilor.

Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar.

Hotărârea Nr.91 din 22 octombrie 2021

Leave A Reply

Your email address will not be published.