Motorul Pratt & Whitney GTF Advantage, cel mai eficient pentru familia de avioane Airbus A320neo

0 842

Pe 2 decembrie, Pratt & Whitney a dezvăluit noul motor GTF Advantage. Acesta se vrea a fi cel mai eficient din lume și cel mai sustenabil motor de avion cu un singur culoar.

Motorul Pratt & Whitney GTF Advantage va echipa noile avioane din familia Airbus A320neo. Configurația GTF Advantage reduce consumul de combustibil și emisiile de CO2 cu 17% comparativ cu motoarele din generația anterioară, fiind mai eficiente chiar și peste actualele GTF. În plus, motorul GTF Advantage va fi compatibil 100% cu ”sustainable aviation fuel (SAF)”, ajutând industria să își îndeplinească angajamentul de a avea emisii zero de CO2 până în 2050.

Totodată, noul GTF Advantage va oferi o tracțiune mai mare, indiferent de altitudinea de decolare. Forța la decolare va fi de 34 000 lbf, fiind cel mai puternic motor ce va echipa familia de avioane Airbus A320neo. Acest lucru va putea influența autonomia de zbor, dar și posibilitatea de a decola de pe piste mai scurte.

Actuala generație de motoare Pratt & Whitney GTF pentru familia Airbus A320neo reduce consumul de combustibil și emisiile de carbon cu 16% în comparație cu motoarele din generația anterioară și sunt certificate pentru a funcționa cu 50% SAF.

De la intrarea în funcțiune, la începutul lui 2016, motoarele GTF au economisit operatorilor peste 600 de milioane de galoane (mai mult de două miliarde de litri) de combustibil și au redus emisiile de carbon cu peste șase milioane de tone metrice. Cu peste 1.100 de avioane, 58 de companii aeriene și trei familii de aeronave – Airbus A320neo, Airbus A220 și Embraer E-Jets E2 – motoarele GTF au redus, de asemenea, amprenta sonoră cu 75% și au reglementat emisiile cu 50% conform standardului de reglementare CAEP/6.

Leave A Reply

Your email address will not be published.