Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nu a îndeplinit (încă) toate condițiile pentru ca împrumutul garantat de stat să ajungă la Blue Air.

1 1.010

Compania aeriană Blue Air solicită reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să îndeplinească, „în regim de maximă urgenţă”, ultimele trei condiţii suspensive rămase neîndeplinite şi necesare pentru acordarea garanţiei de stat de Guvernul Romaniei prin OUG 139 din data de 19 august 2020.

Ministerului Finanţelor Publice (MFP) trebuie să redacteze şi să emită convenţia de garantare, să inițieze aprobarea Hotărârii de Guvern şi să emită garanţia de stat, informează Agerpres.

Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, Oana Petrescu, directorul general al Blue Air Aviation S.A, susţine că a trecut o lună de la aprobarea formală a respectivului act normativ şi şapte săptămâni de la avizarea acestuia în prima citire.

Guvernul a aprobat, prin Memorandumul adoptat în şedinţa din 23 aprilie 2020, acordarea unui împrumut de 300 de milioane de lei către Blue Air în scopul acoperirii pierderilor directe generate de situaţia de forţă majoră generată de pandemia de Covid-19. În cadrul acestui proces Blue Air a demonstrat faptul că are capacitatea să reia activitatea în condiţii profitabile şi să ramburseze acest împrumut în maximum 6 ani.

Prin redresarea activităţii Blue Air se realizează un impact asupra bugetului României care este strict pozitiv. Astfel va fi evitat efectul direct al falimentului Blue Air asupra bugetului de stat din acest an precum şi efectul de multiplicare negativ asupra aviaţiei româneşti şi economiei naţionale.

Iar în urma primirii finanţării compania va redeveni un contributor semnificativ la bugetul statului. Odată cu atingerea nivelului de activitate din 2019, contribuţia sa la buget va depăşi din nou 100 de milioane de lei anual.

Leave A Reply

Your email address will not be published.