Mii de români pleacă la muncă în Germania, în plină pandemie de coronavirus

1 771

Zilele trecute vă anunțam că Germania are nevoie de 40 000 de muncitori sezonieri în agricultură. Majoritatea vor fi din România. Dar vor fi și bulgari, polonezi, în funcție de contractele încheiate.

Din cauza interdicțiilor de călătorie, lucrătorii sezonieri nu se mai pot deplasa liberi în țările europene pentru a ajuta la strângerea recoltelor. Asociația Fermierilor din Germania a solicitat guvernelor o soluție prin intermediul căreia să poată fi transportați lucrătorii sezonieri.

Mii de români pleacă la muncă în Germania

Astfel, Eurowings (parte Lufthansa Group) a primit misiunea de a organiza zeci de zboruri charter pentru a transporta mii de muncitori sezonieri spre diferite destinații din Germania.

Pentru început se va zbura din Iași (IAS), Timișoara (TSR), Sibiu (SBZ), Cluj (CLJ) și București (OTP) spre destinațiile Berlin (SXF), Düsseldorf (DUS), Köln (CGN), Frankfurt (FRA), Hamburg (HAM), Karlsruhe (FKB), Leipzig (LEJ) și Nuremberg (NUE).

Și a început nebunia. Astăzi au fost programate 12 zboruri charter din Cluj, 2 zboruri programate din București și 1 zbor charter programat din Sibiu. Presa ”a explodat” când a văzut peste 1800 de oameni înghesuiți la intrare în aeroportul din Cluj.

Cu toate că zborurile erau programate în intervalul orar 13:00 – 22:00, organizatorul a transportat toți muncitorii în același timp la aeroport. De aici și marea îmbulzeală la intrare. Nu s-a mai ținut cont de distanțarea socială. Cei ce au organizat transportul la aeroport trebuiau să gândească puțin mai mult treaba asta.

Conform informațiilor existente în presa germană, toți lucrătorii sezonieri vor fi testați de COVID-19 la destinație, vor primit asistență medicală, vor fi carantinați dacă va fi nevoie. Oricum toți vor intra toți într-o formă de izolare timp de 14 zile, dar cu drept de muncă. Vor fi organizate echipe mici și vor lucra în ture. Cazarea va fi asigurată în zonele unde vor lucra.

Cu siguranță acești oameni au plecat mânați de sărăcie. Nu i-a trimis Iohannis, nu i-a trimis Orban, ci România. Sunt oameni care merg frecvent să lucreze sezonier în Germania, Spania, Italia. Îi putem condamna pentru că vor sa câștige un ban cinstit, mai ales în aceste vremuri de criză? Nu, nu sunt cei ce au năvălit acum în țară din cauza pandemiei.

Și am văzut multă indignare. Nu am înțeles prea bine ce se critică. Faptul că unii au plecat la muncă pentru un ban în plus? Faptul că au ieșit din casă? Faptul că organizatorii nu au știut să impună regulile de distanțare socială? Oare cum se reacționa dacă vedeam câteva rânduri cu 1800 de oameni, distanțați la minim 1.5 metri și așteptând cuminți să urce în avion?

Leave A Reply

Your email address will not be published.