Măsurile sanitare aplicabile la secțiile de votare din străinătate pentru alegerile din decembrie 2020

0 557

Acesta este un articol cu titlu informativ. Se adreseaza celor ce vor dori sa voteze in strainatate la alegerile pentru Parlamentul Romaniei 2020.

Ministerul Afacerilor Externe informează că vineri, 20 noiembrie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Externe, cu avizul Autorității Electorale Permanente, privind măsurile și acțiunile de sănătate publică cu aplicabilitate la secțiile de votare organizate în străinătate pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din 5-6 decembrie 2020.

Principalele măsuri pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) în cazul secțiilor de votare din străinătate sunt similare cu cele implementate pentru desfășurarea activităților electorale în România. Printre acestea, Ministerul Afacerilor Externe menționează:

Principalele masuri sanitare aplicabile la sectiile de votare din strainatate

  • purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;
  • asigurarea distanţării fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral;
  • dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral;
  • dezinfecția sau nebulizarea, după caz, a sediilor secţiilor de votare, înainte și după terminarea votării, în ambele zile de votare;
  • dezinfecția periodică a suprafețelor și a instrumentelor necesare votării, pe durata derulării procesului electoral.

Trebuie sa respectati si masurile aplicate in statul, regiunea, localitatea de resedinta

Ministerul Afacerilor Externe precizează că aceste măsuri vor fi coroborate cu măsurile sanitare în vigoare în statul de reședință, regiunea și localitatea în care este organizată secția de votare din străinătate. 

În acest sens, MAE recomandă cetățenilor români din străinătate să își însușească regulile din ordinul menționat, să se informeze din timp asupra măsurilor de siguranță sanitară aplicabile la nivelul țării/regiunii de reședință și să respecte cu strictețe măsurile și regulile stabilite în contextul pandemiei de COVID-19.

Totodată, MAE menționează că regulile de protecţie individuală, de distanţare fizică, de igienă şi de acces în secțiile de votare vor fi afișate pe paginile de internet și de social media ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, precum și în locuri vizibile în sediul secţiei de votare şi în localul de vot. Totodată, personalul secțiilor de votare va depune toate eforturile pentru organizarea procesului de votare într-o manieră sigură și eficientă.

MAE reamintește că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării pot vota la alegerile parlamentare din acest an la oricare dintre cele 748 de secții de votare organizate în străinătate pe parcursul a două zile – sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie 2020. Lista secțiilor de votare aprobate pentru alegerile legislative din 5 si 6 decembrie!

Documentul integral este disponibil mai jos!

ordin_comun_mae_ms

Leave A Reply

Your email address will not be published.