Malaysia Airlines zboară cu avioanele mai mult goale

3 858

După ce a fost implicată în cele mai mari accidente aviatice ale anului, Malaysia Airlines trece printr-o situaţie economică dificilă şi printr-o criză acută de imagine. Mai multe persoane au postat pe internet fotografii cu interioarele aeronavelor Malaysia Airlines, unele zboruri fiind operate aproape goale.În primăvara acestui an, un Boeing 777-200ER Malaysia Airlines a dispărut. Aeronava avea la bord 239 de persoane (227 de pasageri, dintre care 2 copii şi 12 membrii ai echipajului) şi opera zborul MH370 între Kuala Lumpur şi Beijing.

Pe 17 iulie 2014, compania aeriană Malaysia Airlines suferă un al doilea şoc de imagine. O aeronavă Boeing 777-200ER (9M-MRD) Malaysia Airlines s-a prăbuşit la 80 km de orașul Donețk din Ucraina. Din primele informaţii, se pare că aeronava ar fi fost doborâtă de la 10 000 de metri, fiind lovită de o racheta sol-aer trasă de separatiştii pro-ruşi. La bordul aeronavei Boeing 777-200 Malaysia Airlines (zborul MH17) se aflau 298 de persoane: 15 membri ai echipajului şi 283 de pasageri. Bilanţul celor două accidente: 537 de victime.

Cu toate că situaţia nu e clară în cele două cazuri, pasagerii sancţionează drastic compania aeriană. În ciuda prejudiciului mare de imagine, Malaysia Airlines a continuat să opereze zborurile conform programului. Costurile operaţionale zilnice se ridică la peste 2 milioane de dolari, iar pierderile se ridică la aproximativ 1.6 milioane de dolari.

Pentru a mai salva din pierderi, Malaysia Airlines a început să ofere comisioane mai mari agenţiilor de ticketing, a scos promoţii foarte bune pe diferite rute şi totuşi pasagerii ocolesc această companie aeriană. Un bilet de avion pe ruta Kuala Lumpur – Beijing a ajuns si la 238 de dolari, în condiţiile în care la alte companii aeriene tariful este în jur de 500 de dolari.

În aceste condiţii, oare cât va mai rezista Malaysia Airlines pe piaţă? Am fost optimist şi am crezut că situaţia nu va fi atât cruntă pentru acest operator aerian. Cert este că Malaysia Airlines trebuie să ia măsuri mult mai complexe, poate chiar un rebranding, o reorganizare operaţională, o schimbare de nume etc. Chiar şi aşa, umbra celor două accidente aviatice va rămâne.

(Foto: http://mashable.com/)

3 Comentarii
  1. Alex Pavlicheanu says

    În aceste condiții, ori dispare de tot – faliment, ori dispare o perioadă -rebranding sănătos.

  2. Clujeanul says

    Da, păcat de ei că au fost atât de ghinioniști. Am prieteni care se tem să mai zboare acum indiferent de companie, așa că le-am recomandat să viziteze România în schimb 😀

  3. Alex says

    sa bage si ei Istanbul – Manila cu 350 eur si zbor eu cu ei, ca este totusi o companie de 5 stele…

Leave A Reply

Your email address will not be published.