Madrid este un oraş cosmopolit şi plin de viaţă (ep. 5)
Madrid nu este doar capitala Spaniei, ci și capitala provinciei și a comunității autonome Madrid. Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, orașul a devenit capitală în 1561, în timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg. Ca urmare Madrid a devenit un oraș înfloritor, iar astăzi este rivalizat cultural doar de către Barcelona.
La începutul primăverii, în perioada 1-3 martie 2013, am fost într-un city break la Madrid. Am plecat la drum cu puţine cunoştinţe despre destinaţie. Am auzit tot felul de poveşti, ştiam că este un oraş presărat cu multe obiective turistice, parcuri verzi, dar nu am vrut să ştiu mai multe. Nu mi-am făcut un plan înainte, nu am vrut sfaturi despre ce să vizitez şi pe unde trebuie să ajung. Am lăsat totul să vină de la sine şi am descoperit capitala Spaniei aşa cum s-a putut mai bine în cele 2 zile.
Zborurile Bucureşti – Madrid – Bucureşti au fost operate de Blue Air. A fost o premieră pentru mine şi chiar am rămas plăcut surprins de serviciile acestui operator low-cost. Bilete de avion ieftine, zboruri frumoase, aterizări line, servicii ok la bordul aeronavelor, dar despre toate acestea am scris în primul episod al călătoriei.
Cum am ajuns în aeroportul din Madrid, a început şi nebunia. Prima provocare a fost să gasesc staţia de metrou şi un centru de informare turistică. De la terminalul T1 şi până la gura de metrou am mers cam 15 minute şi de multe ori am crezut că m-am rătăcit. Dar nu, aeroportul Barajas este imens şi chiar ai de mers.
Abonament de 2 zile – 14.2 EUR
Înainte să cobor la metrou, am găsit centrul de informare turistică de unde mi-am luat harta oraşului şi abonamentul turistic pentru transportul în comun. Mi-am luat un abonament de 2 zile şi am plătit 14.2 EUR. Acesta a fost valabil pentru zona A a Madridului şi oferă acces la toate mijloacele de transport, inclusiv pe ruta din/spre aeroport. Cu metroul din Madrid poţi ajunge foarte repede în price colţ al oraşului. Metro de Madrid îşi începe activitatea la 6 dimineaţa şi circulă până târziu în noapte, oficial până la ora 1 şi 30 de minute. Frecvenţa trenurilor este între 2 şi 5 minute ziua, iar seara circulă la 15 minute.
Paravion.ro mi-a găsit cazarea fix în inima Madridului, în zona Puerta del Sol, cea mai aglomerată zonă turistică din oraş. A fost o surpriză foarte plăcută să ştiu că mă aflu la câţiva paşi de Km 0 şi foarte aproape de centrele de interes pentru turişti. Dar eu n-am vizitat muzee, doar m-am plimbat şi am luat la pas fiecare străduţă din zonă. Aşa am descoperit parcurile verzi, multe terase şi baruri, magazine pentru shopping, oameni minunaţi şi chiar cu talente actoriceşti.
Pentru cei interesaţi, shopping se face pe bulevardul Gran Via, femei uşoare se găsesc pe Montera la orice oră din zi şi din noapte, foarte aproape de SOL se află Plaza Mayor şi centru de informare turistică. La 10 minute de mers pe jos, se găsesc Palacio Real, Gradinile Sabatini, Plaza de Oriente, Teatro Real şi multe alte muzee şi obiective turistice.
Museo del Jamon
Cu toate că am stat în zonă turistică, am reuşit să mănânc bine şi ieftin. Nu ocoliţi lanţul de restaurante Museo del Jamon, adevărate muzee culinare pline cu jamon pentru toate buzunarele, unde un sandwich costă 2-3 EUR. Nu rataţi sangria şi paella, în special cu fructe de mare. Dar despre ce poţi să mănânci în Madrid am scris în episodul patru al călătoriei mele.
La El Clasico
Pe plan sportiv, Madrid este recunoscut ca oraşul celor de la Real Madrid şi Atletico Madrid, două formaţii cu renume european şi chiar mondial. FIFA a declarat echipa Real Madrid ca fiind cea mai bună a secolului XX, asta după ce a câştigat 9 cupe europene, un record. Nici Atletico Madrid nu este mai prejos, câştigând 2 cupe UEFA Europa League în ultimii 3 ani.
Nu se ştie când mai ajung în capitala Spaniei, aşa că am profitat de ocazie şi am fost să vizitez stadionul Santiago Bernabeu. Am ajuns în zonă cu puţin înainte de startul unui El Clasico şi am plecat aproape de finalul meciului.
Momentele petrecute lângă suporterii Realului nu pot fi descrise în cuvinte. Aşa am descoperit că spaniolii sunt extrem de prietenoşi, poate prea iubăreţi fizic. Ei se pupă când se întâlnesc, se iau în braţe, îşi fac complimente, au parte de un întreg ritual de salut. M-au văzut cu aparatul foto şi cu fularul Realului la gât şi imediat m-au adoptat. Am urmărit meciul într-un local din apropierea stadionului şi am băut bere la 1 EUR.
Viaţă de noapte în Madrid
Dar Madrid înseamnă şi viaţă de noapte. Este un oraş cu atmosferă prietenoasă, dar agitată, cu oameni veseli şi mereu puşi pe distracţie. Cel puţin în zona Puerta del Sol nu te poţi plictisi. Cafenelele şi barurile sunt deschise până târziu în noapte. Sau poţi să iei o gustare şi să te aşezi liniştit la una dintre fântânile din piaţă.
În Madrid se întâlneşte cel mai mare număr de baruri pe cap de locuitor, din Spania. Mulţi madrileni dansează toată noaptea şi dimineaţă merg la munca.
Viaţa de noapte a Madridului este împărțită pe zone: Plaza Mayor/Puerta del Sol este cea mai populară locație pentru turişti, străzile Cava de San Miguel, Cava Alta și Cava Baja sunt pline de baruri. În zona Plaza de Isabel II/Plaza de Oriente sunt multe restaurante. Argüelles/Moncloa este recunoscută ca fiind zona studenţilor – multe cluburi şi fast food-uri.
Într-o noapte am avut plăcerea să asist la un concert de stradă, iar în a doua noapte să văd fanfara bisericii Iglesia de Nuestra Señora del Carmen. Două momente memorabile şi vă invit să le urmăriţi mai jos.
Despre securitate, doar de bine. Poliţia madrilenă este prezentă peste tot, chiar şi cu personal îmbrăcat civil. Pot acţiona rapid la orice chemare şi vin câte 3-4 echipaje. Pot spune că m-am simţit în siguranţă, cu toate că zonele turistice sunt adevărate „comori” pentru cerşetori. Chiar am asistat şi la câteva arestări. Se spune că în zona SOL au senzori de presiune şi ştiu oricând cam câţi oameni sunt în piaţă. Aşa pot asigura un număr optim de poliţişti.
Concluzii despre Madrid
Ca o concluzie finală, Madrid este un oraş pentru călători, pentru cei care iubesc viaţa de noapte, pentru cei pasionaţi de muzee şi obiective turistice. Oricând m-aş întoarce în Madrid, dar nu singur. Mi-ar plăcea să am şi prietenii alături ca să împărţim o carafă de sangria şi o tavă de paella.
Am reuşit să mă plimb prin Madrid fără să cheltuiesc o avere. Mâncarea acceptabilă ca preţ, iar intrările la obiectivele turistice costă de la 1 EUR şi pănă la 50 EUR. Există şi un MadridCard – 45 EUR care vă oferă accesul la foarte multe muzee şi obiective turistice.
Ce trebuie să reţineţi legat de Madrid:
– Recomand abonamentul de transport pentru turişti şi MadridCard pentru cei pasionaţi de artă şi muzee.
– Evitaţi să vizitaţi Madridul în plin sezon estival, când temperaturile sar de 40 de grade. Recomand să vă plimbaţi prin capitala Spaniei la început de primăvară sau toamna.
– Se poate mânca acceptabil la preţ chiar şi în inima Madridului.
– Madrid este recunoscut pentru viaţa de noapte. Sunt multe discoteci, baruri şi restaurante deschise până târziu în noapte şi chiar până dimineaţa.
– Zona Puerta del Sol este cea mai aglomerată din Madrid.
– Madrid este recunoscut ca un oraş cu multe parcuri, muzee şi obiective culturale.
– În timpul verii, Madrid oferă o mulţime de festivaluri şi spectacole sponsorizate de primărie – luați de la chioşcurile de ziare „Guía del Ocio” pentru a afla programul de concerte, filme şi spectacole.
– Şi dacă ajungeţi în Spania, nu rataţi Sangria şi paella.
Nu ai pus si tu niste poze cu arestari, cu pistoalele la vedere…. 😉