Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul
intarziat sau anulat! Poti obtine pana la 600€!

Metroul din Madrid – oraşul de sub pământ (ep. 2)

6 10.984

Am întâmpinat primăvara în capitala Spaniei, una dintre cele mai mari din Europa ca suprafaţă şi cu peste 3.3 milioane locuitori. Madrid este recunoscut ca un oraş verde, cu foarte multe obiective turistice, parcuri, cu o istorie foarte bine conservată, cu multe puncte de interes pentru turişti etc.

Metro de Madrid are 12 linii

Pentru a ajunge rapid dintr-o zonă în alta, metroul este cel mai eficient mijloc de transport, iar reţeaua madrilenă este foarte bine dezvoltată. Oferă 12 linii rapide care acoperă cam tot Madridul, inclusiv legătura cu aeroportul Barajas. Metro de Madrid îşi începe activitatea la 6 dimineaţa şi circulă până târziu în noapte, oficial până la ora 1 şi 30 de minute. Frecvenţa trenurilor este între 2 şi 5 minute ziua, iar seara circulă la 15 minute.

harta_metrou_madrid
harta_metrou_madrid (click pentru marire)

Înainte să ajung în Madrid, singurele informaţii pe care le-am căutat au fost despre reţeaua de transport, în special pentru a ajunge rapid la hotel. Paravion, partenerul meu în această călătorie, mi-a oferit cazarea la Hotelul Victoria 4 din zona Puerta del Sol, fix în centrul oraşului. Taxiul m-ar fi costat aproximativ 30 de EUR de la aeroport, aşa că am căutat să mă familiarizez rapid cu metroul.

Terminalul T1 al aeroportului Barajas este punctul de sosire/plecare din Madrid pentru cei care aleg să călătorească, din România spre Spania, pe calea aerului. Ca să nu păţiţi ca mine, vă informez că aveţi de mers cam 10 minute de la T1 până la metrou, mai ales dacă sunteţi pentru prima dată în aeroport. Acolo, înainte să coborâţi la metrou, există un centru de informare turistică de unde puteţi să aflaţi detalii despre mijloacele de transport, să vă luaţi o hartă (gratuit) şi să vă cumpăraţi bilete sau abonamente.

Abonamentul turistic de la 8.4 EUR/zi

Preţul unei călătorii variază între 1.5 EUR şi 3 EUR, în funcţie de zonă şi liniile folosite. Pentru 10 călătorii, preţurile pornesc de la 11 EUR şi pot ajunge până la 18 EUR. Un bilet de la aeroport spre oraş costă 6 EUR, 3 EUR preţul biletului plus Airport supplement de 3 EUR. După cum puteţi observa, transportul în Madrid nu este foarte ieftin.

Însă am aflat că există abonamente pentru turişti, iar acestea sunt pentru zona A şi Zona T. Zona A a Madridului înseamnă oraşul propriu-zis şi oferă acces la toate mijloacele de transport, inclusiv pe ruta spre aeroport. Zona T înseamnă şi zonele limitrofe, inclusiv acces la metroul uşor de suprafaţă şi puteţi ajunge până în Guadalajara şi Toledo.

Unui călător îi stă bine cu drumul, iar Madridul este un oraş care merită descoperit la pas, dar şi cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Abonamentele turistice au preţuri de la 8.4 EUR/zi pentru Zona A. Eu mi-am luat un abonament de 2 zile şi am plătit 14.2 EUR. Valabilitatea se calculează de la prima compostare şi poate fi de 24 de ore, 48 de ore etc.

Pe lângă tichet, în pachet sunt incluse harta cu centrul Madridului şi instrucţiunile de utilizare. Sunt explicate toate regulile posibile şi imposibile, inclusiv ce trebuie să faceţi atunci când tichetul nu mai funcţionează şi este încă valid.

Recomand să păstraţi tichetul în suportul cu care vine şi să nu-l ţineţi alături de chei, telefoane, să-l feriţi de umiditate etc. Se poate demagnetiza foarte rapid. Am păţit acest lucru şi am fost la centrul de informare turistică din Plaza Mayor pentru a schimba cartela. Am explicat situaţia şi tichetul mi-a fost schimbat pe loc, cu tot cu suportul de care vă spuneam.

Linia 8 face legătura dintre aeroportul Barajas şi Nuevos Ministerios

După ce v-aţi luat bilet/abonament, intraţi la metrou. Linia 8 este singura care face legătura dintre aeroportul Madrid-Barajas şi staţia Nuevos Ministerios. Aici se intersectează cu liniile 10 şi 6, două linii importante din reţea.

Linia 10 cred că este una dintre cele mai lungi şi leagă sud-vestul Madridului de nord-est, ajungând inclusiv la stadionul Santiago Bernabeu, casa celor de la Real Madrid.

_MG_2945

Linia 6 este circulară şi înconjoară zona centrală a Madridului. Are legături cu toate liniile din reţeaua Metro de Madrid.

Cea mai importantă zonă turistică din Madrid este piaţa Puerta del Sol (SOL). Aici este km 0 al Madridulul. Zona poate fi comparată cu Centrul Vechi al Bucureştiului, dar mult mai dezvoltată. În SOL se ajunge foarte uşor cu liniile de metrou 1, 2 şi 3. Eu am făcut aproximativ 45 de minute pe traseul: staţia de metrou Terminal 1,2,3 Barajas – Nuevos Ministerios (L8) – Tribunal (L10) – SOL (L1).

În apropierea pieţei SOL se găsesc şi unele dintre cele mai importante atracţii turistice: Plaza Mayor, Palacio Real, Teatro Real, Muzeul Telecomunicaţiilor, Palacio Santa Cruz, Catedral de la Almudena, Grădinile Sabatini, foarte multe parcuri etc. Mai jos aveţi o imagine cu zona acoperită de mine în câteva ore de mers pe jos.

IMG_3097

Pentru shopping recomand bulevardul Gran Via, paradisul femeilor cu magazine ca Mango, H&M, Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho şi lista poate continua. Voi oferi mai multe detalii într-un articol dedicat Madridului.

Oraşul de sub Madrid

Reţeaua metroului din Madrid este una dintre cele mai bine dezvoltate din lume. Este un întreg oraş subteran, cu liniile de metrou etajate, cu lifturi, scări rulante, coridoare lungi etc. Sunt zone unde transferul de la o linie la alta poate dura şi 10 minute de mers pe jos. De câteva ori am avut parte şi de gimnastică pentru că scările rulante nu funcţionau şi a trebuit să urc aproximativ 50 de trepte. Lifturile pot coborî şi până la -4, în funcţie de staţie.

Trenurile au aer condiţionat, circulă la secundă, sunt bine întreţinute. Garniturile noi chiar arată foarte bine, dar tind să cred că metroul din Bucureşti are trenuri mai bune. Legat de afişarea şi anunţarea staţiilor, doar linia din/spre aeroport are şi în engleză.

La metroul din Madrid nu am văzut magazine şi dozatoare cu sucuri, mâncare etc. Nu am observat reclame agresive cum sunt la noi, nu am văzut spaţii publicitare imense etc. Există câteva spaţii, dar cred că sunt vândute foarte scump, multe dintre acestea fiind goale.

La ei liniile de metrou nu se intersectează ca la noi (ex. cum este la Eroilor). Însă am apreciat cât de bine sunt semnalizate staţiile, cu indicatoare spre liniile de schimb sau ieşire, cu hărţi în fiecare staţie, cu informaţii despre obiectivele turistice din zonă.

Cerşetoria ridicată la rang de artă

În ultima vreme, la metroul din Bucureşti nu am mai văzut cerşetori. Însă nu acelaşi lucru pot spune despre Madrid şi oraşul subteran. Aici am întâlnit foarte multe persoane cu „business-uri” în ale cerşetoriei. De la acordeonistul din trenuri şi până la omul formaţie, cu toţii cerşesc un euro pentru o pâine. Aici am văzut cd-uri cu jocuri şi filme (doar coperţile) ca pe vremuri, cum era prin Bucureşti în 2003-2004.

IMG_2891

Însă cerşetoria nu se mai practică cu mâna întinsă. Cei implicaţi caută să spună o poveste, să cânte, să vândă ceva, să impresioneze călătorii într-n fel sau altul. Am fost avertizat că sunt şi hoţi de buzunare, aşa că mare atenţie la bunuri.

Precizez că majoritatea sunt din America de Sud, dar o să vă împiedicaţi şi de români.

Ce trebuie să reţineţi legat de Metro de Madrid:

– Metro de Madrid are 12 linii
– Linia 8 este singura care face legătura dintre oraş şi aeroportul Madrid-Barajas
– Linia 6 este circulară şi înconjoară centrul Madridului
– Este bine să vă luaţi abonamente pentru turişti, ieşiţi mai ieftin
– În oraşul subteran totul este foarte bine semnalizat
– Aveţi grijă la buzunare

6 Comentarii
 1. Vasilica says

  Multe informatii utile in articol. Ciudat ca nu ai vazut magazine si dozatoare de suc si de mancare 🙂 pentru ca chiar la iesirea din metrou in Sol sunt destule. Cele mai multe magazine sunt in statiile unde trebuie sa mergi mult ca sa schimbi linia, iar dozatoare de suc si mancare sunt in majoritatea statiilor.

  1. Sorin says

   Da, mie nu mi-au sarit in ochi. Cel putin in zona peroanelor nu am vazut deloc. Posibil sa fie la intrare, in zona aparatelor de compostat. La SOL, aproape de iesire am vazut un nene care storcea fructe si vindea suc natural de portocale, dar cam atat:). Multumesc!

 2. Stamate Florin says

  pentru 4 zile in Madrid, nu voi circula foarte mult cu metroul, in total cu tot cu calatoria aeroport-Madrid si retur ar fi cred, 10 calatorii, suntem 2 persoane, ce varianta de card de transport sa iau, una cu 10 calatorii ar fi cea mai buna? si de unde sa iau? s epoate on line sau neaparat in aeroport?

  1. Sorin Rusi says

   Recomand sa mergeti la centrul de informare turistica din aeroport. Oricum va trebui sa ajungeti in zona respectiva ca sa luati metroul :). Si acolo vedeti noile oferte. Va decideti pe loc ce se potriveste. Din 2013, probabil ca s-au mai schimbat lucrurile!

Leave A Reply

Your email address will not be published.