blank

La un pas de El Clásico (ep. 3)

4 791

Am întâmpinat primăvara în capitala Spaniei. În perioada 1-3 martie am fost într-un city break la Madrid. Este al 3-lea oraş ca mărime din Europa, după Londra şi Berlin, şi cel mai mare oraş turistic din Spania. Pe lângă obiectivele turistice, parcurile imense, istoria bogată şi bine conservată, Madrid este recunoscut pentru viaţa de noapte, dar şi pentru spectacolele şi evenimentele sportive ce au loc anual.

Santiago Bernabeu

Madrid candidează pentru Jocurile Olimpice de vară 2020

În prezent, Madrid candidează pentru Jocurile Olimpice de vară 2020, alături de Istanbul şi Tokyo. Legat de evenimente sportive, în Madrid se organizează Mutua Madrileña Madrid Open, turneu de tenis clasificat ATP World Tour Masters 1000. Din 2009 se joacă pe arena Caja Mágica. Tot la Madrid există şi Circuito del Jarama, circuit care a găzduit evenimente ca: Formula One Spanish Grand Prix, Spanish motorcycle Grand Prix, SBK.

Însă Madrid este recunoscut ca oraşul celor de la Real Madrid şi Atletico Madrid, două formaţii cu renume european şi chiar mondial. FIFA a declarat echipa Real Madrid ca fiind cea mai bună a secolului XX, asta după ce a câştigat 9 cupe europene, un record. Nici Atletico Madrid nu este mai prejos, câştigând 2 cupe UEFA Europa League în ultimii 3 ani.

A doua cupă a fost câştigată pe Naţional Arena, la Bucureşti, în 2012. Finala UEFA Europa League 2012 a fost jucată între Athletic Bilbao şi Atletico Madrid şi s-a terminat cu scorul 0-3. Falcao a marcat două goluri frumoase şi a fost la un pas de al 3-lea, iar Diego a închis tabela de marcaj cu al 3-lea gol al partidei marcat în minutul 85.

Madrid este unul dintre cele 4 oraşe din Europa unde se găsesc două stadioane de 5 stele UEFA: Santiago Bernabéu – casa celor de la Real Madrid şi Vicente Calderón – casa celor de la Atletico Madrid.

Santiago Bernabéu şi El Clásico

Împreună cu paravion.ro am ales perioadei city break-ului şi am nimerit în weekend-ul cu El Clasico. Am fost destul de inspiraţi, nu? Bine, când am stabilit perioada nu am ţinut cont de meci. Noroc cu Teo pentru că mi-a amintit de El Clasico.

Real Madrid a jucat „acasă” cu FC Barcelona şi a bătut cu 2-1. Cu ocazia aceasta am vizitat stadionul Santiago Bernabéu, dar doar pe la exterior. Am ajuns în zonă cu puţin înainte de startul partidei şi am plecat aproape de finalul acesteia.

Nu am avut bilet la meci, dar a fost o plăcere să fiu la un pas de El Clasico şi să-l urmăresc împreună cu madrilenii. Am făcut poze cu ei, ne-am luat în braţe, ne-am bucurat la cele 2 goluri marcate de Real Madrid, a fost o atmosferă de neuitat. Aşa am descoperit că spaniolii sunt extrem de prietenoşi, poate prea iubăreţi fizic. Ei se pupă când se întâlnesc, se iau în braţe, îşi fac complimente, au parte de un întreg ritual de salut.

Bere la 1 EUR paharul – promoţie pe durata meciului

Am rămas impresionat de modul în care profită spaniolii de asemenea momente speciale. În multe zone din oraş am văzut oferte promoţionale pe durata celor 2 ore de fotbal. Localurile au cel puţin un televizor pe care se putea urmări El Clasico. Barurile din zona stadionului erau pline de turişti şi spanioli. Berea la draft se vindea la 1 EUR paharul, meniurile erau reduse cu până la 40%, o pizzerie oferea 2 pizza la preţ de una doar pe durata meciului. Plus că am văzut foarte multe tonete mobile cu fulare, tricouri şi multe alte suveniruri, dar şi cu băuturi răcoritoare, sandwich-uri, grătare etc.

Am făcut o tură de stadion, l-am fotografiat pe toate părţile şi am analizat fiecare mişcare din jurul acestuia. În primul rând, Santiago Bernabéu este un stadion foarte bine izolat fonic. Cu excepţia ţipetelor de la goluri, în exterior nu se aude nimic. Spaniolii nu vin cu maşinile la stadion, nu există prea multe locuri de parcare. Însă am văzut foarte multe scutere şi motociclete. Plus că ei folosesc foarte mult Metro de Madrid, mijloacele de transport în comun. În jurul stadionului nu am văzut taxiuri parcate ca la noi, nu există aşa ceva. Acestea vin doar la comandă.

statia de metrou santiago bernabeu

Cei din provincie au venit cu autocare închiriate, iar acestea au fost parcate pe o stradă secundară blocată de poliţia madrilenă. Totul se desfăşoară într-o nebunie controlată. Cei de la salubritate au acţionat mereu pe străzile din jurul stadionului şi au strâns gunoaiele. La finalul meciului nu exista pic de mizerie în zonă.

A fost o experienţă frumoasă şi am trăit momente unice. Mi-am îndeplinit un mic vis, acela de a fi la un pas de un mare meci şi de a vizita stadionul Santiago Bernabéu. Sper ca data viitoare să fiu şi în tribune.

City break El Clasico

În scurta plimbare la Madrid, mi-am dat seama că nu ai nevoie de foarte mulţi bani pentru a trăi momente frumoase oriunde în lume. Pentru fanii El Clasico, vă sfătuiesc să urmăriţi programul meciurilor, să căutaţi bilete de avion ieftine, o cazare decentă şi să nu mai staţi pe gânduri. Biletele la meciurile dintre Real Madrid şi FC Barcelona se vând cu multe luni înainte şi nu este uşor să găsiţi la preţuri decente, dar experienţa merită efortul. Ar fi interesant ca o agenţie de turism să organizeze city break-uri în funcţie de El Clasico şi cu bilete la meci incluse în preţ.

Eu am stat mai puţin de 48 de ore în Madrid şi am venit cu multe amintiri foarte frumoase. Deci puteţi să vă stabiliţi o evadare în weekend, în funcţie de diferite competiţii sportive, de evenimente, spectacole, concerte etc.

4 Comentarii
 1. Jean Cocteau says

  De cand Madrid e mai mare ca Paris ?

  1. Sorin Rusi says

   De cand are cu peste 1.2 milioane mai multi locuitori. Madrid are peste 3.4 milioane locuitori, Paris doar 2.2 milioane. Suprafata orasului Madrid este cu mult peste cea a Parisului. Nu vorbim de zona metropolitana, ci doar de oras.

   Ca metropola si aici sunt incluse multe orasele si satucuri, Paris are cea mai mare suprafata.

Leave A Reply

Your email address will not be published.