blank

Lumea sportului, zguduită de un accident aviatic / Alte tragedii aeriene

1 1.553

Astăzi, lumea sportului mondial a fost zguduită de un accident aviatic. Aeronava BAe 146 / Avro RJ (CP2933) LAMIA Bolivia s-a prăbușit în apropiere de Cerro Gordo – La Ceja, Columbia. Opera zborul LMI2933, pe ruta Aeroportul Internațional Santa Cruz-Viru Viru (Bolivia) – Aeroportul Rionegro/Medellín-José María Córdova (Columbia).

Un avion s-a prăbușit în Columbia

La bord se aflau 81 de persoane, 9 membri ai echipajului și 72 de pasageri (22 jucători; 28 de persoane din staff-ul tehnic și 22 de jurnaliști). Erau jucătorii, personalul tehnic și managerii echipei de fotbal Chapecoense din Brazilia.

În urma accidentului aviatic, 75 de persoane și-au pierdut viața, iar 6 persoane au supraviețuit, dar sunt în stare critică internate la spitalele din regiune.

Printre supraviețuitori se află și ”Numărul 10” al echipei Chapecoense, Alan Ruschel. A fost transportat la spitalul San Juan de Dios din La Ceja.

Lumea sportului este în doliu. Mai multe echipe de fotbal au ținut momente de reculegere înaintea meciurilor sau a antrenamentelor.

Această tragedie aviatică ne reamintește de alte tragedii petrecute în istoria sportului mondial.

9 mai 1949 – Torino, Italia

O aeronavă de tipul Fiat G-212, care transporta echipa de fotbal FC Torino (cunoscută sub numele de Il Grande Torino), s-a prăbușit pe dealul Superga de lângă Torino. Au fost 31 de victime, inclusiv cei 18 jucători, oficialii clubului, jurnaliștii care însoțeau echipa și echipajul avionului.

6 februarie 1958 – Munchen, Germania

Aeronava Airspeed AS-57 Ambassador (G-ALZU), care zbura sub culorile British European Airways, s-a prăbușit pe pista Aeroportului Munich-Riem. 23 din cei 44 pasageri au murit, printre ei și opt dintre fotbaliștii clubului Manchester United: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Liam „Billy” Whelan. Duncan Edwards a supraviețuit prăbușirii, însă a decedat 15 zile mai târziu în spital.

15 februarie 1970 – Santo Domingo, Republica Dominicană

Aeronava McDonnell Douglas DC-9-32 (HI-177) Dominicana de Aviación s-a prăbușit în mare, la puțin timp de la decolare. Cele 102 persoane aflate l-a bord și-au pierdut viața, inclusiv cei 12 membri ai echipei naționale de volei feminin din Puerto Rico.

13 octombrie 1972 – Munții Anzi

O aeronavă Fokker Fairchild FH-227D Uruguayan Air Force, care transporta 45 de persoane, inclusiv întreaga echipă de rugby Old Christians Club din Montevideo, s-a prăbușit în Anzi. Bilanțul: 29 de victime și 16 supraviețuitori.

Cei 16 supraviețuitori au fost recuperați de autorități după 2 luni de la accident, timp în care s-au hrănit cu ”camarazii” lor.

După această întâmplare s-a regizat și filmul ”Alive”, care a apărut în 1993. Iar în 2006 a fost publicată cartea ”Miracle in the Andes”.

27 aprilie 1993 – Gabon

Aeronava de Havilland Canada DHC-5D Buffalo (AF-319), cu 30 de persoane la bord, s-a prăbușit la scurt timp de la decolarea de pe pista aeroportului din Libreville, Gabon. La bord era echipa de fotbal a Zambiei.

7 septembrie 2011 – Yaroslavl, Rusia

Aeronava Yakovlev Yak-42D (Yak-Service) s-a prăbușit în râul Volga, în apropiere de Yaroslavl. Transporta 45 de persoane, inclusiv echipa de hochei Lokomotiv Yaroslavl. Bilanțul: 44 de victime și 1 supraviețuitor.

Să sperăm că această listă va rămâne așa. Condoleanțe familiilor!

Leave A Reply

Your email address will not be published.