Jamon, paella, Alioli şi 15 ani de Campofrio în România

0 1.189

Când am fost în Madrid, am căutat să gust din preparatele tradiţionale spaniole. Aşa am avut bucuria să mănânc jamon şi paella, două preparate cu tradiţie în Spania. Jamonul spaniol seamănă cu prosciutto italian şi poate cu jambonul franţuzesc, dar nu se pot compara la gust şi la modul în care sunt pregătite.Pe 20 iunie 2013, am avut ocazia să ascult povestea jamonului la aniversarea a 15 ani de Campofrio în România. Evenimentul a avut loc la Alioli, un restaurant cu specific spaniol şi sediul Fan Club Real Madrid în Bucureşti. De îndată ce-i treci pragul, te simţi de parcă ai păşit în Spania, iar personalul a fost crescut şi educat în stil iberic. De acum ştiu unde voi urmări meciurile echipei Real Madrid.

Jamon

Gazdele evenimentului au fost Sorin Barbu (proprietar restaurant Alioli) şi bucătarul Juan, care a gătit Paella de chorizo Campofrio. MC-ul evenimentului a fost Dan Boerescu (cunoscut şi ca Bucătărescu).

Dan Boerescu si Chef Juan
Dan Boerescu si Chef Juan

_MG_6615

Sorin Barbu si Dan Boerescu
Dan Boerescu si Sorin Barbu

Şi acum să revenim puţin la jamon. Această şuncă se găseşte în două variante principale: jamon iberico şi jamon serrano. Jamon Iberico este cel mai scump şi se obţine din pulpele porcilor crescuţi liberi în pădurile de stejari şi hrăniţi cu ghinde. Recunoaştem jamonul iberico după culoarea neagră a copitei porcului.

Jamon serrano este ceva mai ieftin, iar porcii sunt crescuţi cu un mix de furaje. Încă de pe vremea romanilor, ibericii descoperiseră taina acestei minunăţii. Cele mai bune pulpe de la porcii albi de soi Landrace erau ţinute în sare timp de câteva luni, apoi spălate şi puse la uscat chiar şi un an în aerul tare de munte, atârnând în faimoasele secaderos.

Fiecare sătuc din Cordillierele iberice are propriul său maestru în jamon. Fiecare mestru are propriile secrete, pe care le păzeşte cu străşnicie. În Madrid am dat peste reţeaua de restaurante Museo del Jamón, iar mai jos aveţi câteva imagini despre cum arată aceste localuri. Aici se pot servi gustări pe bază de jamon împreună cu un pahar de sangria. Însă se poate cumpăra jamon şi pentru acasă.

Museo del Jamón

Museo del Jamón

Museo del Jamon

Pe lângă jamon serrano Campofrio, meniul aniversar Campofrio a fost format din:

Gazpacho Andaluz (supă rece Andaluza din legume proaspete crude: roşii, ardei, ceapa, usturoi, castraveţi,pâine şi foarte multă dragoste.);
Sos Alioli (usturoi, ulei, lapte şi foarte multă dragoste);
Platouri reci cu specialităţi Campofrio: rulouri de salam picant cu boquerones / Queso curado (branza de oaie maturată tipic spaniolă) / Chorizo / Salam picant / Salchichon;
Migas de chorizo Campofrio (cartofiori prăjiţi tăiaţi foarte subţire cu chorizo Campofrio şi ou amestecate cu puţin usturoi);
Gambas al ajillo (creveţi prăjiţi în ulei de măsline cu usturoi şi chili);
Sorbete de limon al cava (sorbete de îngheţată de lămâie cu vin spumos);
Tarta de manzana con helado de vanilia (tartă de mere cu îngheţată de vanilie).

Chef Juan a pregătit în faţa invitaţilor o paella de chorizo Campofrio şi fructe de mare (orez, ceapa, ardei, sos de roşii, supă de peşte, boia, usturoi, chorizo şi fructe de mare).

Dar să nu uităm sărbătoritul. Campofrio, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate branduri de mezeluri și preparate din carne din Europa, parte a Caroli Foods Group, a aniversat 15 ani în România. Oferă consumatorilor o varietate de preparate din carne, de la specialități din zona mediteraneeană, la preparate specific românești, care respectă rețetele originale. Mixul de specialități Campofrio a fost completat anul trecut prin lansarea gamei Don Curcan, cu preparate exclusiv din carne de curcan, fără alte grăsimi animale adăugate, o premieră în categoria mezeluri din România.

Explorarea lumii Campofrio începe în Spania, unde s-a nascut acum 60 de ani marca Campofrio. Primul obiectiv turistic, Andalucia, unde se dezvăluie povestea adevăratului Jamon cocido, urmată de alte regiuni iberice, în care își au originea faimoasele specialități precum Salchichon, Chorizo, Jamon iberico, Serrano sau Fuet.

Leave A Reply

Your email address will not be published.