blank

Italia este prima țară din Europa care a adoptat green pass-ul să fie obligatoriu la locul de muncă

0 2.947

Italia a devenit prima țară europeană care face ca certificatul digital COVID-19 să fie obligatoriu pentru toți lucrătorii. Guvernul italian a aprobat o nouă măsură care face obligatorii certificatele digitale de vaccin atât pentru sectoarele public, cât și pentru cel privat.

Obligația va începe din 15 octombrie și va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.

Extindem obligația permisului verde către întreaga lume a muncii, publică și privată, și o facem din două motive esențiale: pentru a face aceste locuri mai sigure și pentru a face campania noastră de vaccinare și mai puternică”, a declarat ministrul sănătății, Roberto Speranza.

Toți angajații vor fi obligați să demonstreze că au fost vaccinați împotriva COVID-19, că se recuperează de la infecție sau că dețin un rezultat negativ în urma unui testului împotriva virusului. Doar pensionarii și cetățenii șomeri vor fi scutiți de a purta un „permis verde” pentru că ei oricum nu merg la job.

Orice lucrător care nu prezintă un certificat de sănătate valabil COVID-19 va fi suspendat fără plată după cinci zile, dar nu poate fi concediat. Cei nevaccinați ar putea fi, de asemenea, amendați până la 1.500 de euro. Senatul italian a votat covârșitor în favoarea măsurii, cu 189 în sprijin, 32 împotrivă și doar 2 abțineri.

În timp ce alte țări europene au obligat prezența „permisului verde” pentru lucrătorii din domeniul sănătății, Italia este prima care extinde măsura la toți angajații. Italia adoptat green pass-ul și pentru zborurile interne și internaționale, pentru accesul în diferite locuri publice închise, centre comerciale, restaurante, cafenele, gări și aerogări etc.

În prezent, aproape 75% din populația Italiei cu vârsta peste 12 ani a primit cel puțin o doză de vaccin coronavirus. „Vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva Covid și putem controla pandemia doar prin vaccinarea marii majorități a populației”, a spus Gelmini.

Exemplul Italiei a fost urmat de mai multe state din Europa, inclusiv România care a adoptat certificatul verde digital pentru a facilita accesul în restaurante, evenimente etc.

Leave A Reply

Your email address will not be published.