Islanda își deschide granițele pentru cei imunizați prin infectarea cu COVID-19 și pentru cei vaccinați complet.

0 2.584

Autoritățile islandeze au introdus în contextul pandemiei de COVID-19 restricții de călătorie care pot fi consultate la pagina de internet oficială. Interdicția de călătorie în Islanda nu se aplică unor categorii determinate de persoane, printre care și cetățenilor români.

Anterior efectuării călătoriei în Islanda, fiecare persoană trebuie să completeze un formular electronic de înregistrare prealabilă, care include datele de contact, confirmarea rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR, adresa la care va efectua măsura carantinei în Islanda și o declarație de sănătate. Formularul este disponibil la pagina de internet: https://visit.covid.is/. De asemenea,  fiecare persoană este încurajată să descarce aplicația de monitorizare a transmiterii infecțiilor Rakning C-19, disponibilă la https://www.covid.is/app/en. Aplicația este utilizată pentru a trimite informații cu privire la rezultatele negative ale testelor efectuate la frontieră și pentru a ajuta la urmărirea răspândirii infecțiilor, dacă este necesar.

Prezentarea unui test de tip PCR negativ pentru COVID-19

Începând cu data de 19 februarie 2021, toate persoanele care sosesc în Islanda trebuie să prezinte la momentul îmbarcării și la sosire un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 ore anterior îmbarcării cu destinația Islanda, iar în cazul în care zborul este cu escală, perioada de valabilitate se calculează de la momentul îmbarcării pentru primul zbor.

Rezultatul testului trebuie să fie redactat într-una din limbile engleză, islandeză, daneză, norvegiană, suedeză, să conțină numele, prenumele și data nașterii persoanei testate (comparabile cu documentul de călătorie), data prelevării, numele și numărul de telefon al laboratorului care a efectuat testul.

Rezultatul examinării va fi preînregistrat electronic împreună cu informațiile necesare înainte de plecare. Călătorilor din străinătate care nu prezintă un certificat al unui test molecular tip PCR negativ la sosirea în Islanda li se poate refuza intrarea la frontieră.

Începând cu data de 24 februarie 2021, călătorii care sosesc din străinătate și care nu prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la sosirea în Islanda vor fi amendați cu 100.000 ISK (786 USD / 646 EUR). Persoanele care prezintă certificate falsificate vor fi acuzate de fals, pedeapsa fiind închisoarea de până la 8 ani.

Dublă testare în Islanda: la intrare și în ziua a 5-a. Izolare până la sosirea rezultatului testului 2.

Măsura menționată anterior este suplimentară sistemului actual de testare dublă, care impune tuturor pasagerilor care sosesc în Islanda să efectueze două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 după sosirea în acest stat, fiind necesar să rămână în carantină până la momentul recepționării ultimului rezultat negativ. Primul test se efectuează la intrare, la unul din punctele de trecere a frontierei, iar cel de-al doilea 5 zile mai târziu. Copiii născuți începând cu anul 2005 nu trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, însă aceștia trebuie să intre în carantină pentru o perioadă de 5 zile.

Copiii născuți începând cu anul 2005 care călătoresc cu părinții / tutorii intră în carantină împreună cu aceștia. Copiii născuți începând cu anul 2005 care călătoresc singuri trebuie să efectueze un test după efectuarea unei perioade de 5 zile de carantină, măsura aplicându-se și copiilor care călătoresc cu părinții / tutorele care au certificate de scutire. Copiii cu vârsta de maxim 2 ani sunt exceptați de la măsura testării, însă trebuie să efectueze o perioadă de 5 zile de carantină. Măsura carantinei se suspendă dacă persoanele în cauză obțin un rezultat negativ la cel de-al doilea test efectuat pentru infecția cu SARS-CoV-2.

Persoanele cu anticorpi, dobândiți în urma infectării cu SARS-CoV-2 faca excepție de la testare și carantină

Persoanele care furnizează un certificat eliberat în baza unui test molecular tip PCR sau de anticorpi, efectuat într-un stat membru UE/AELS, conform căruia au fost infectați și s-au vindecat de infecția cu virusul SARS-CoV-2 sunt exceptate de la obligația prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ, de la măsura testării și a carantinei.

Persoanele care furnizează dovada validă a vaccinării complete împotriva COVID-19 nu trebuie să prezinte un test molecular tip PCR înainte de îmbarcare și sunt, de asemenea, scutite de măsurile de testare la frontieră și carantină.

Tranzit prin Islanda

Pasagerii aflați în tranzit, care nu intră pe teritoriul Islandei, nu trebuie să rămână în carantină și nici nu le vor fi efectuate teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Pasagerii aflați în tranzit care intră în Islanda pentru o perioadă de maximum 48 de ore pot rămâne în carantină pentru întreaga durată a șederii, fără necesitatea de a fi testați pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Leave A Reply

Your email address will not be published.