Incident aeronava Blue Air, zborul 0B3101 Cluj – București (foto)

Situația în care a fost implicată o aeronavă Blue Air, aseară, pe Aeroportul Internațional Cluj – Napoca a fost cauzată de ingestia unui FOD (foreign object debris), cel mai probabil – o pasăre sau un animal de mari dimensiuni.

0 2.904

Aeronava Blue Air de pe zborul 0B3101, care se aflată în perfectă stare de funcționare, a decolat conform programului de zbor de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca duminică, 1 aprilie, la ora 21.41, cu destinația Aeroportul Henri Coandă.

Incident aeronava Blue Air

La scurt timp după decolare, o bufnitură puternică, care a venit de la motorul 1 stânga, a alertat pasagerii și piloții. Aeronava s-a reîntors în siguranță pe Aeroportul Cluj și a aterizat la ora 22.25.

În urma inspecției realizată de echipa tehnică Blue Air, s-a concluzionat faptul că motorul a fost impactat în urma ingestiei unui FOD (foreign object debris), un animal sau o pasăre, chiar la ridicarea aparatului de la sol.

După cum se observă și din imagini, motorul prezintă semnele clare ale ingestia unui corp extern (FOD) la decolare.

Imagine-motor-stanga-BlueAir-CLJ-OTP
Imagine-motor-stanga-BlueAir-CLJ-OTP-1

Comandantul a decis, pe baza procedurilor si a compentențelor sale, revenirea pe aeroportul Cluj-Napoca. Echipajul Blue Air nu a solicitat asistență la aterizare, revenirea pe pistă s-a realizat normal și, în niciun moment al zborului, siguranța pasagerilor Blue Air nu a fost pusă în pericol. Echipajului Blue Air a gestionat impecabil întreaga situație.

O altă aeronavă Blue Air a decolat de pe Aeroportul Otopeni cu destinația Aeroportul Internațional Cluj pentru preluarea pasagerilor și s-a reîntors la București la ora 02.35.

În incidentul de aseară, a fost implicată aeronava Boeing 737-300 (YR-BAP). Are 27.1 ani și zboară în flota Blue Air din 25 aprilie 2016. Menționăm că în aviație nu există avioane vechi sau noi, ci apte de zbor sau NU. Avionul era apt de zbor la ora decolării.

Chiar dacă avionul are 27 de ani pe hârtie, multe dintre componentele sale, inclusiv motoarele, au fost schimbate sistematic conform procedurilor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.