IMPORTANT! Condiții de călătorie din România spre Anglia!

1 1.212

Începând cu data de 1 noiembrie 2021, condițiile de călătorie în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se diferențiază în funcție de stadiul vaccinării persoanelor. Pentru persoanele vaccinate cu două doze, condițiile de călătorie sunt mult simplificate.

Pentru persoanele nevaccinate sau vaccinate cu o singură doză/incomplet, există restricții și reguli speciale. La acest moment, pe lista roșie nu se regăsește nici un stat sau teritoriu.  

Condițiile de călătorie spre Anglia

Începând cu luna octombrie 2021, au intrat în vigoare noi măsuri privind accesul în Anglia:

  1. Călătorii vaccinați cu schemă completă (două doze sau o singură doză, conform tipului de vaccin) cu cel puțin 14 zile înainte de sosirea în Anglia, trebuie să prezinte:
  • Dovada rezervării unui test COVID-19 care urmează să fie efectuat în prima sau a doua zi de la sosire.
  • Completarea formularului Passenger locator form (care poate fi descărcat aici).

Începând cu data de 24 octombrie 2021, testul COVID-19 poate să fie de tip PCR sau test rapid (later flow). Furnizorul  testului rapid trebuie să se regăsească pe lista aprobată de către autoritățile britanice.

Este eliminată obligativitatea efectuării testului înaintea plecării. Persoanele vaccinate cu doză dublă vor dovedi imunizarea prin intermediul unui document oficial eliberat de o autoritate medicală din aceste state, redactat în limba engleză, franceză sau spaniolă și care trebuie să includă numele întreg, data nașterii, tipul vaccinului și producătorul, data administrării celor două doze și detaliile autorității medicale care a eliberat certificatul. În caz contrar, se aplică măsurile pentru persoanele nevaccinate.

  1. Călătorii nevaccinați (vaccinați parțial/incomplet sau vaccinați în cadrul unor programe nerecunoscute de autoritățile britanice) trebuie să prezinte:
  • un test (PCR, rapid antigen sau LAMP) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 3 zile înainte de a călători, eliberat în limba engleză;
  • formularul passenger locator form (care poate fi descărcat aici: (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk);
  • codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care vor fi efectuate în ziua a 2-a si a 8-a de la sosirea în Marea Britanie (rezervarea se poate face la: https://www.find-travel-test-provider.service.gov.uk/test-type).
  • Aceste persoane vor trebui să intre în carantină la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile de la sosire.

Persoanele aflate în tranzit

Persoanele aflate în tranzit sunt obligate să completeze formularul „Passenger Locator Form” și să prezinte, după caz*, la îmbarcare un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Nu este obligatorie carantina sau testarea în ziua a 2-a și a 8-a a dacă pasagerul aflat în tranzit nu părăsește punctul de intrare în Marea Britanie sau se deplasează direct către un alt punct de plecare din Marea Britanie.

Începând cu luna octombrie 2021, persoanele care nu au drept de ședere în Marea Britanie (settled sau pre-settled status) vor putea intra/tranzita Regatul Unit doar în baza unui pașaport (simplu sau temporar), care trebuie să fie valabil pe întreaga perioadă a șederii/tranzitului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.