Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul
intarziat sau anulat! Poti obtine pana la 600€!

Iberia achiziționează Air Europa pentru 500 de milioane de euro.

0 373

Consiliul de administrație al Iberia a încheiat achiziția Air Europa pentru suma de 500 de milioane de euro, care va fi plătită în 2026, potrivit unui acord deja semnat cu Globalia, au confirmat surse din interorul agențiilor Efe și Europa Press.

Air Europa s-a confruntat cu criza economică cauzată de pandemia de COVID-19 și a fost prima companie care a solicitat ajutor guvernamental.

Având flota de avioane reținută la sol săptămâni întregi și funcționând „în gol” din luna mai, Air Europa s-a confruntat cu lipsa veniturilor și a ajuns să fie prima companie spaniolă care a solicitat salvarea publică prin intermediul fondului de ajutor pentru companiile strategice solvabile afectate de pandemie, administrat de Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI) – care în octombrie 2020 a promis că va injecta 475 de milioane de euro în Air Europa.

La acel moment, acordul era în așteptarea aprobării de către autoritățile din domeniul concurenței, dar izbucnirea pandemiei de coronavirus a dat peste cap scenariul economic și de afaceri, ajungând să modifice complet înțelegerea dintre părți.

Acest acord reprezintă o reducere de 50% față de acordul inițial de 1.000 de milioane de euro pe care Luis Gallego, (CEO IAG și președinte Iberia), și Javier Hidalgo, (președinte Globalia, holdingul de care aparține AirEuropa), l-au stabilit în noiembrie 2019.

După luni de negocieri, cele două companii au semnat noul acord de achiziție, în valoare de 500 de milioane euro ce vor fi plătiți în 2026. Specialiștii consideră că industria aviației își va reveni până în 2023, așa că termenul a fost pus la trei ani de la data la care se estimează că acest sector ar putea depăși ravagiile provocate de pandemie.

După achiziția Air Europa, Iberia va controla hub-ul de pe aeroportul Madrid-Barajas.

O altă problemă a fost incursiunea SEPI în acționariatul Air Europa. În urma unor discuții ce au avut loc pe 8 septembrie 2020, Luis Gallego a arătat clar că intenția Iberia era să preia comanda Air Europa, așa cum a făcut-o cu restul companiilor fuzionate anterior.

O altă schimbare de care Iberia are nevoie pentru a se adapta la nevoile noii piețe din industrie va fi ajustarea numărului angajațiilor, atât în cadrul​​ Air Europe, cât și în cadrul Iberia.

Acordul de salvare semnat de SEPI a avut în vedere participarea organismului public la acționariat. De fapt, pe 23 decembrie, Consiliul de administrație al Air Europe a aprobat deja numirea a doi directori care să reprezinte organismul public. Compania trebuia să numească un nou CEO, dar acesta trebuia să fie acceptat de familia Hidalgo – una dintre cele mai bogate și influente familii din Spania.

Leave A Reply

Your email address will not be published.