Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul
intarziat sau anulat! Poti obtine pana la 600€!

Guvernul taie voucherele / tichetele de vacanță în 2021.

0 4.490

În acest an, Guvernul României dorește să reducă presiunea pe bugetul de stat și caută soluții pentru a economisi bani. S-a descoperit, ca prin minune, că bugetarii beneficiază de zeci de sporuri nejustificate. În 7 domenii de activitate sunt acordate aproximativ 50 de tipuri de sporuri, multe dintre ele fără rost. Așa că se pregătește o ordonanță de guvern prin care multe sporuri să fie eliminate sau coantumul lor să fie redus. Problema e că pe lângă sporuri sunt vizate voucherele de vacanță și subvențiile pentru transportul studenților.

Domnul Florin Cîţu a menționat că ar fi posibil ca tichetele de vacanță pe 2021 să nu mai fie acordate, existând posibilitatea de a putea fi folosite cele din 2019 și 2020. Pandemia de COVID-19 a limitat și restricționat mult deplasările chiar și în țară. Există ceva semnale din piață că mai sunt suficiente vouchere neconsumate, care se pot folosi în continuare.

Fără a privi în profunzimea situației, multe dintre informațiile menționate mai sus ieșind pe surse, bugetarii, studenții și cei ce activează în zona de turism au criticat dur aceste decizii.

E greu să dezveți oamenii de unele beneficii, chiar dacă multe nu își mai au rostul. Nu contează dacă acele beneficii sunt pe merit sau nejustificate, oamenii își apără interesele și nu e de condamnat. Doar că vrem să trăim toți bine, să avem beneficii și remunerația acordată pe merite.

Vouchere / tichetele de vacanță – pro sau contra?

Într-o perioadă tristă, guvernată de COVID-19, turismul, HoReCa și transporturile au fost grav afectate de pandemia de coronavirus. Într-o perioadă dificilă pentru multe business-uri din aceste sectoare, voucherele / tichetele de vacanță erau o ”gură de oxigen”.

Privind la cald situația, eliminarea voucherilor și tichetelor de vacanță în 2021 poate fi o problemă pentru turismul românesc. Putem spune că este o tragedie în contextul în care multe hoteluri au funcționat la limita de avarie și nu se știe câte vor mai putea rezista încă un an în aceste condiții dificile din cazua pandemiei.

Privind la rece această situație, eliminarea tichetelor de vacanță pe 2021 aduce o economie la bugetul de stat de 1.2 – 1.5 miliarde de lei, muuulți bani. Nu neapărat că rămân în visteria statului, dar statul nu se va mai împrumuta pentru a acoperi această cheltuială.

Bugetul de stat e format în mare parte din taxele și impozitele colectate din mediul privat și de la populație. România produce prea puțin și veniturile din sursele administrate de stat sunt insuficiente. Oricum presiunea pe buget e foarte mare, existând multe creșteri de salarii și sporuri, alocații, multe pomeni electorale ce trebuie decontate din anii precedenți. Deficitul va fi destul de mare și 2021.

Există posibilitatea folosirii voucherilor din 2019 și 2020

Totodată, există posibilitatea folosirii voucherilor din 2019 și 2020, iar aici trebuie văzut clar câte mai sunt nefolosite și care ar fi suma ce trebuie decontată în urma folosirii lor. În contextul în care statul nu a făcut mare lucru pentru industria turismului din România, aceste vouchere pot juca rolul unui ajutor oferit indirect. Deci tragedia de care spuneam mai sus posibil să nu fie atât de mare pe anul acesta. Din 2022, rămâne de văzut ce va mai fi.

Și dacă tot vorbim de tichetele și voucherele de vacanță, cred că legea trebuie modificată și adaptată pentru a fi de un real ajutor pentru turismul românesc. Cu alte cuvinte, ar trebui să fie introduse și în mediul privat într-o formă similară cu tichetele de masă.

Știu că sunt multe corporații care își premiază angajații cu astfel de bonusuri, dar nu e pentru toți și atunci apare această ”discriminare” profesională, care există între bugetari și mediul privat. Ori se dau tichete tuturor românilor și atunci vom avea turism de masă în România, ca pe vremuri, ori se dau pe nivel de performanță profesională, pe niște criterii bine definite etc. și atunci beneficiază anumiți oameni, poate cei mai merituoși.

Să se facă o lege a tichetelor de vacanță valabilă pentru toată lumea, iar fiecare om să poată alege între bani si tichete în baza perioadei de concediu acordată prin lege. Și apoi mai e următoarea întrebare. Cât de mult își doresc oamenii aceste tichete în detrimentul banilor? Cât de mult au ajutat aceste tichete de vacanță turismul românesc? Au fost îmbunătățite serviciile, condițiile de cazare, pachetele?

Legea tichetelor de vacanță trebuie să sufere modificări.

Legea tichetelor de vacanță trebuie să sufere modificări. Poate ar trebui limitată și perioada de folosire, poate e bine să fie folosite în capetele de sezon și nu în vârf de sezon. Aici e o altă problemă ce ține de influențarea prețurilor. Din cauza voucherilor de vacanță, prețurile au crescut și mulți din mediul privat nu-și mai permit să călătorească în România. Nu e de mirare faptul că Turcia, Grecia sau Bulgaria sunt în topul preferințelor românilor ca destinații turistice.

Și ca o completare, nu toate unitățile de cazare acceptau tichetele de vacanță, aici fiind problema decontărilor, care de multe ori se făceau și la 3 luni de la folosirea tichetelor de vacanță. Mai sunt câteva aspecte ce țin de modul de folosire, de faptul că majoritatea bugetarilor căutau să se încadreze fix în aceste tichete pentru o vacanță în România. Cu alte cuvinte, toți bugetarii aveau dreptul la o vacanță gratuită în România, dar aici e altă poveste.

Aș miza că, în 2021, va funcționa la fel de bine turismul de weekend ca în anii precedenți, că oamenii vor călători chiar dacă nu vor avea tichete de vacanță, mai ales în contextul actual când restricțiile de călătorie sunt mai drastice. Și banul va circula mai repede, fără întârzieri la decontări.

În concluzie, DA, sunt bune tichetele de vacanță, dar trebuie schimbată legea. Faptul că sunt șanse să NU mai fie acordate în 2021, e discutabil cât de mult bine sau mult rău va produce această măsură. Să aruncăm o privire peste hotare și să să vedem cum e în altă parte, cum e legea acestor tichete, cum e implementată în alte țări mai bogate sau mai sărace ca România. Cu siguranță o putem adapta mult mai bine față de ce există acum. Stați strâmb și judecați drept!

Leave A Reply

Your email address will not be published.