10 motive să vizitaţi Grecia – #GreekExplorer (foto / video)

0 1.939

În perioada 18-25 aprilie, am fost un mic #greekexplorer şi am călătorit în insulele Corfu, Evia şi Skiathos, dar şi în zona continentală a Greciei. Am avut ocazia să descopăr atâtea culturi şi plaje câte locuri am vizitat. Pentru mine a fost prima călătorie în ţara zeilor antici şi am rămas suprins să văd cum fiecare insulă este unică în felul ei, la fel şi diferite teritorii din Grecia.

Chiar dacă a trecut ceva timp de la sosirea mea din Grecia, gândul încă îmi fuge la staţiunile, plajele si experienţele greceşti. Hai să lăsăm politica şi criza din Grecia, iar mai jos vă prezint 10 motive să vizitaţi Grecia.

Vizitați Grecia!

1. Grecia este foarte aproape de România, la aproximativ 800 de kilometri de Bucureşti şi accesibilă cu maşina sau autocarul, dar şi cu avionul. Aproximativ 10 ore vă despart de Paralia Katerinis, una dintre cele mai cunoscute staţiuni în rândul românilor. Dar la fel de repede puteţi ajunge în Leptokarya, Platamon şi în multe alte staţiuni sau insule greceşti.

2. Grecia are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei și a 11-a ca întindere din lume, cu 13.676 km lungime, deţinând şi un număr mare de insule (aproximativ 1.400, dintre care 227 sunt locuite). Deci aveţi unde să staţi la soare şi să vă bălăciţi. Vedeţi plajele din Grecia vizitate de noi! Şi nu uitaţi de apus şi răsărit!

Corfu
Paleokastritsa
Paleokastritsa

3. Pentru iubitorii muntelui, 80% din teritoriul Greciei este format din munți și dealuri, ceea ce face ca această ţară să fie una dintre cele mai muntoase din Europa. Muntele Olimp, sălașul mitic al zeilor greci, culminează cu vârful Mytikas 2.917 m, cel mai înalt din țară.

Muntele-Olimp
Muntele-Olimp

Grecia vestică are mai multe lacuri și zone umede și este dominată de Munții Pindului. O continuare a Alpilor Dinarici, acest lanț atinge o altitudine maximă de 2.637 m în vârful Smolikas, al doilea din Grecia. Astfel să nu vă mire când o să vedeţi cum muntele se „varsă” în mare, iar peisajele îţi taie răsuflarea.

Panteleimonas
Panteleimonas-1
Panteleimonas-2

Plaja Koukounaries, insula Skiathos, una dintre cele mai cunoscute plaje din Grecia, dar şi în lume, se învecinează cu o pădure de pini.

Koukounaries

4. Grecii ştiu să facă turism şi acest lucru se vede în modul lor de a fi, în comportament, în atenţia la detalii, în modul lor de a vorbi. Aşa oameni calmi şi zâmbitori mai rar găseşti. Majoritatea afacerilor greceşti dedicate turismului sunt de familie, iar interesul lor este să le meargă cât mai bine. În perioada petrecută în Grecia, nu cred că am plecat supărat dintr-o tavernă, restaurant sau hotel. Apa e din partea casei şi uneori desertul.

5. Grecia merită explorată şi descoperită. Ascunde multe poveşti cu zei, nu degeaba este ţara zeilor antici, a mitologiilor antice, iar peisajele sunt mirifice. Pentru cei credincioşi (şi nu numai), Grecia are şi foarte multe mănăstiri care pot fi vizitate. Merită să faceţi un efort şi să le descoperiţi. Dacă nu pentru credinţă, măcar pentru peisaje, experienţă şi poveştile din spatele lor.

Manastire
Manastire-1

6. Preţurile sunt acceptabile. Cel puţin la mâncare, băuturi şi servicii au preţuri bune şi considerabil mai mici comparativ cu destinaţiile de vacanţă din Spania sau Malta. Însă nu fac rabat la calitate. Tramp Travel, partenerul cu care am fost în Grecia, practică vacanţe low cost de calitate.

7. Infrastructurile rutieră, navală şi aeriană sunt bine puse la punct. Transferurile între partea continentală şi insule se face cu feriboturile sau cu avionul. Din România, anual sunt chartere spre diferite insule din arhipelagul grecesc. Iar dacă doriţi să descoperiţi partea continentală mai mult, aveţi la dispoziţie o reţea de autostrăzi foarte bine pusă la punct. Peste 2500 de kilometri de autostrăzi străbat Grecia de la nord la sud şi de la est la vest. Acestea sunt administrate de diferite firme şi toate sunt cu plată. Dacă doriţi să descoperiţi Grecia mai mult, puteţi merge şi pe drumurile vechi.

IMG_5676
IMG_5713
IMG_5731
Avion

8. Grecia merită vizitată pentru experienţa culinară. Sunt gurmand, îmi place să gătesc şi să mă bucur de mâncăruri gustoase, iar în Grecia am găsit o bucătărie vastă şi delicioasă, un mixt între oriental şi occidental, dar mai aromat. Cartofi prăjiţi, fructe de mare, frigărui sau supe am mâncat şi în alte ţări, dar parcă la greci au alt gust. Iar porţiile sunt mari chiar şi pentru un gurmand ca mine. Aşa cum vă spuneam mai sus, preţurile foarte bune. În majoritatea tavernelor, pe un fel principal şi o băutură nu am dat mai mult de 7-8 EURO. Au fost cazuri când am comandat şi un aperitiv, iar preţul final a fost pe la 12 EURO.

Caracatita
Frigarui
IMG_20150421_170737
IMG_20150422_002152
IMG_20150424_135104

9. Grecii ştiu să se distreze şi nu cred că poate nega cineva acest lucru.

Elisabet Cruises si faimosul capitan Kostas

Grecii stiu sa se distreze. Poate contesta cineva? Plimbare spre insula Skiathos cu Elisabet Cruises si faimosul capitan Kostas

Posted by Sorin Rusi on Wednesday, July 8, 2015

10. Grecia merită vizitată pentru Ouzo şi tzatziki, băutura şi sosul grecilor.

Bonus: Nu rataţi Thessaloniki / Salonic, al doilea oraș ca mărime din Grecia și principalul oraș din regiunea greacă Macedonia. Puteţi să vizitaţi biserici, să vă plimbaţi pe faleză sau să vizitaţi cartierul evreiesc. Noi am luat prânzul stilul tradiţional grecesc, o porţie mare cartofi prăjiţi şi peste pe o coală de hârtie.

Nu rataţi piaţa din Salonic.

Piata-Salonic
Piata-Salonic-1
Piata-Salonic-2
Piata-Salonic-3

Acum să nu vă gândiţi că în Grecia curge miere, iar grecii sunt perfecţi. Sunt şi minusuri, dar motivele menţionate mai sus cred că acoperă neajunsurile. Aşa că mergeţi în Grecia ca să vă bucuraţi de o vacanţă liniştită.

–––––––––––––––––––––––––––
„Acest articol a fost scris pentru infoturul „#GreekExplorer: Corfu, Evia si Grecia Continentala” organizat de TurismMarket.com în parteneriat cu agenţia de turism TrampTravel.ro şi cu sprijinul Nikonisti.ro, TravelWithaSmile.net, Lamonza şi Art & Craft.”

Fotografiile au fost realizate cu aparat foto Canon EOS 70D, cu smartphone Huawei Ascend P7 şi cu Olympus TG-3 de la F64.ro!

Leave A Reply

Your email address will not be published.