blank

Grecia menținere cod roșu de caniculă și pericol major de incendii! Vezi zonele afectate și cu risc de incendii!

0 230

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează  sau intenționează să călătorească în Grecia că autoritățile locale mențin prognozele privind codul roșu de caniculă (25-27 iulie 2023), respectiv pericolul major de producere a incendiilor de vegetație (gradele 4 și 5, pe o scară de la 1 la 5), după cum urmează:

1. Pentru ziua de 25 iulie 2023:

  • Stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru Regiunea Creta (județele Rethymno, Heraklion și Lashiti), Marea Egee de Sud (Insula Rhodos); – de menționat că nu toate zonele sunt afectate. Partea de nord a insulei Rhodos este deschisă turismului!
  • Risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Regiunea Attica, Regiunea Greciei Centrale, Regiunea Marea Egee de Nord (Insulele Samos, Ikaria), Regiunea Egee de Sud (Insulele Karpathos, Kalymnos, Kos), Regiunea Thessalia (Larissa, Magnisia), Insula Creta (Chania), Peninsula Peloponez, Insulele Ionice, Vestul Greciei.

2. Pentru ziua de 26 iulie 2023:

  • Stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru Regiunea Attica, Grecia Centrală (Beotia, Evia, Fthiotida, Fokida), Peninsula Peloponez (Argolida, zona Corint), Grecia de Vest) regiunea Achaia, regiunea Thessalia, (Larissa, Magnisia), Macedonia Centrală (Salonic);
  • Risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru Insula Creta, Peninsula Pelopones (Arcadia, Lakonia, Messinia), arhipelagul Insulelor Ionice, Grecia de Vest (Aitoloakarnania, Ilia), Regiunea Thessalia (Karditsa, Trikala), Macedonia Centrală (Pieria, Imathia, Pella, Kilkis, Serres, Halkidiki, Muntele Athos).

Turiștii sunt sfătuiți să se informeze înainte de începerea călătoriei!

Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp, din cauza condițiilor meteorologice extreme, pe teritoriul Republicii Elene sunt în curs de desfășurare mai multe incendii de vegetație, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă și să evite deplasarea în zonele în care există focare de incendii în desfășurare sau un risc iminent de producere a acestora.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică.

Călătoriți prudent și evitați zonele cu incendii

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu.

Cetățenii români aflați în Grecia care observă producerea unui incendiu pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri).

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Leave A Reply

Your email address will not be published.