S-a găsit o parte importantă din motorul aeronavei Airbus A380 Air France, implicată în incidentul din toamna lui 2018

0 665

Un incident aviatic, mai puțin obișnuit, a avut loc pe 30 septembrie 2018. Motorul 4 al avionului Airbus A380 Air France (F-HPJE) a pierdut capacul de admisie, ceea ce a dus la o aterizare neplanificată în Canada.

O bucată importantă din motor s-a desprins în zbor și a căzut undeva în Groenlanda. La acea vreme, aeronava a aterizat cu bine Goose Bay, Canada. Toți pasagerii și membrii echipajului au fost bine. Airbus A380 Air France opera zborul AF66, pe ruta Paris – Los Angeles.

Imediat după incident, au fost organizate campanii de recuperare a pieselor desprinse din motor. După 3 campanii, au fost recuperate diferite piese ale motorului. Însă nu a fost suficient.

Motorul 4 al aeronavei Airbus A380 Air France

piesa-motor-4-airbus-a380-air-france
FOTO: www.aerobuzz.fr

Anchetatorii de la BEA ( Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la Sécurité de l’Aviation Civile) au declarat că nu este suficient pentru a determina cauzele exacte, care au dus la producerea acestui incident.

Astfel, a fost demarată a 4 etapă de căutare, undeva în sudul Groenlandei. Campania a fost lansată de BEA și omologii olandezi, dar condusă de GEUS (Serviciul Geologic al Danemarcei și Groenlandei).

FOTO: www.aerobuzz.fr

Cu ajutorul tehnologiei oferită de ONERA, a fost delimitat spațiul de căutare. Zona a fost periculoasă prin prisma numeroaselor crevașe. Pentru a fi evitate crevașele, s-a folosit robotul Frosty Boy, care a fost echipat cu un radar special de cercetare al solului.

După 13 săptămâni de căutare și cercetare, au apărut și rezultatele. A fost găsită o piesă din titan, care cântărește 150 de kilograme și are 1m3. A fost descoperită la 4 metri sub gheață și zăpadă. Piesa a fost adusă la suprafață după 2 zile de muncă intensă. Au fost folosite ferăstraie cu lanțuri, lopeți și un încălzitor pentru a îndepărta gheața.

Această bucată din motorul 4 al aeronavei Airbus A380 Air France (F-HPJE) va ajunge în Statele Unite pentru a fi cercetată de Engine Alliance, sub atenta supraveghere a BEA.

Leave A Reply

Your email address will not be published.