Frica de zbor cu avionul sau Aerofobia

0 1.047

Au trecut mai bine de 10 ani de când am început să zbor cu avionul, timp în care am strâns sute de zboruri, mii de ore de zbor, sute de mii de kilometri zburați în diferite colțuri ale lumii. Recunosc că nu am avut frică de zbor și de avion, ba chiar mi-a plăcut și îmi place să zbor. Însă nu toți pasagerii zboară cu aceeași relaxare cu care o fac eu.

Cu toate că zborul cu avionul a ajuns accesibil și o formă de transport foarte uzuală, încă mai există oameni care se tem să zboare cu avionul. Și nu sunt de condamnat.

Fobia de a zbura cu avionul, recunoscută și sub denumirea de aerofobia / aviofobia, este un tip de fobie specifică pe care majoritatea oamenilor o experimentează în diferite forme. Este o reacție normală la un stimul de stres asupra căruia nu avem control.

Chiar dacă eu personal nu  am o frică de zbor care să-mi creeze probleme, nu pot să nu remarc faptul cum unii pasageri trec prin tot felul de emoții și senzații în diferite etape ale zborului. Pe durata sutelor de zboruri, am văzut femei și bărbați care se manifestau diferit din cauza fricii de avion și zboruri.

Persoanele cu frică de zbor trăiesc frica sau anxietata intensă și persistentă atunci când iau în considerare zborul, precum și în timpul zborului. Ei vor evita zborul dacă pot, iar frica, anxietatea și evitarea provoacă o suferință semnificativă și le afectează capacitatea de funcționare.

Fobia de zbor cu avionul sau Aerofobia se declanșează din diferite cauze. Nu există o rețetă exactă, dar sunt factori externi care pot influența această teamă de zbor.

Sunt oameni care dezvoltă aerofobia din factori care nu au legătură directă cu zborul. Sunt persoane care se luptă cu anxietatea socială, germofobia, claustrofobia sau se confruntă cu o altă problemă. Astfel poate dezvolta o fobie sau teamă de a fi în aer.

Însă unii oameni ajung să aibă aerofobie prin prisma propriilor experiențe de zbor. Poate au trăit momente neplăcute pe durata unui zbor sau poate au fost implicați într-un accident aviatic și atunci există această reticiență de zbor. Alții trăiesc aerofobia prin prisma experiențelor trăite și povestite de cei apropiați.

Indiferent de cauzele menționate mai sus, toți experimentam în avion sentimentul de pierdere a controlului care duce la senzația de neputința și lipsă de control, senzație greu de acceptat pentru psihicul nostru. Uneori această fobie poate duce la declanșarea unui atac de panică

Putem ameliora și chiar învinge senzația de frică de zbor / Aerofobie

Înainte de fiecare zbor, cei cu Aerofobie ar trebui să se pregătească psihic pentru această experiență. Ar bine să învețe să-și controleze respirația. Controlarea respirației, cu inspirații și expirații lungi, va ajuta creierul să fie capabil să preia controlul din nou și să funcționeze la capacitatea normală, fiind oxigenat corespunzător. Dacă este posibil, apa rece pe mâini și pe față ne ajuta sa devenim iar stăpâni pe situație.

Este bine să preluăm controlul asupra gândurilor și să înlocuim gândurile iraționale cu ceva rațional. De exemplu, gândul cu ”ce ar putea merge prost” ar putea fi înlocuit cu gndul pozitiv despre ce putem face la destinație. Ori de câte ori ne surprindem că alunecăm înapoi în gânduri iraționale, îi vom spune minții „sunt calm, liniștit, relaxat, stăpân pe mine, capabil să mă descurc în orice situație”.

Se pot dezvolta tehnici de relaxare în cazul în care trecem print-o perioada de Aerofobie. Putem face față mai bine aerofobiei dacă dezvoltăm tehnici care să ne ajute să ne calmăm. Putem încerca tehnici noi de respirație, vizualizare sau relaxare musculară progresivă pentru ameliorarea simptomelor. Sunt peroane pe care meditația, rugăciunea sau o activitate de divertisment le ajută să treacă peste frici.

Este recomandat să nu vă uitația la ”Dezastre în aer” dacă vă știți cu frica de zbor, cu toate că aceste documentare ne arată cât de sigur a ajuns să fie zborul cu avionul. Puneți-vă toată încrederea în echipajul de cabină, piloți și avion.

Vă dorim cer senin și zboruri line!

Leave A Reply

Your email address will not be published.