blank

ECDC a actualizat indicele epidemiologic (22 iulie 2021): Malta urcă pe lista roșie; Danemarca urcă pe lista galbenă; Oman și Maldive coboară pe lista galbenă!

0 3.449

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) raportează în fiecare săptămână un indice calculat pentru 14 zile. De exemplu astăzi, 22 iulie 2021, a fost publicată lista cu indicele epidemiologic raportat la perioada 05 iulie – 18 iulie 2021.

Începând cu 14 mai, Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a schimbat clasificarea statelor. Se ține cont de rata de incidență cumulată la 14 zile, astfel rezultând 3 categorii: verde, galben și roșu. Noi îi mai spunem și lista semafor a României. Rata de incidență este calculată tot în urma indicelui epidemiologic raportat de ECDC.

În acest context, dacă autoritățile din România vor actualiza lista semafor (astăzi sau mâine și cu aplicare în 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial), vom avea parte de câteva schimbări foarte importante. Malta, Iran și Iraq urcă pe lista roșie; Danemarca și Irlanda urcă pe lista galbenă; Oman și Maldive coboară pe lista galbenă!

Raportul ECDC publicat joi, 22 iulie, pentru perioada 05.07 – 18.07.2021. ATENȚIE!!! Acestea nu sunt listele oficiale stabilite de autoritățile din România. Așteptăm cu interes ca CNSU să actualizeze oficial listele conform noilor criterii stabilite.

Clasificarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, se realizează în 3 categorii astfel:

  1. Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
  2. Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;
  3. Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1000 de locuitori.
  • Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare în termen de 24 de ore de la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
  • Încadrarea din zona roșie în zona verde sau galbenă, precum și încadrarea din zona galbenă din zona verde, intră în vigoare la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Leave A Reply

Your email address will not be published.