Doar trei țări au ramas pe verde după ultima actualizare a indicelui epidemiologic, conform clasificarii ECDC. România nu este printre ele!

0 1.013

La cea mai recentă actualizare privind situația epidemiologică din țările din UE, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a dezvăluit că răspândirea COVID-19 și a variantelor sale continuă să fie la fel de rapidă. Totuși, în unele zone, situația s-a îmbunătățit comparativ cu începutul lunii august.În conformitate cu cifrele publicate de ECDD pe 9 septembrie, doar trei țări și patru regiuni, care au mai puțin de 50 de cazuri pozitive la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, se află – în prezent – pe lista verde: Cehia, Ungaria, Polonia, regiunea Aosta (Italia), regiunea Transilvania (România) și regiunile Prešov și Košice (din Slovacia).

În consecință, călătoriile spre aceste țări/regiuni este considerată sigură. În plus, călătorii din aceste țări și regiuni care ajung în celelalte state membre ale UE nu ar trebui să fie supuși restricțiilor. Totuși, este la latitudinea fiecărui stat membru să decidă regulile.

Se recomandă statelor membre să impună cerințe de testare înainte de plecare și auto-izolarea tuturor persoanelor care sosesc din țările care se află pe lista roșie.

Pe de altă parte, mai multe regiuni au fost mutate pe lista portocalie, deoarece situația epidemiologică s-a îmbunătățit ușor: Suedia, Insulele Canare și Asturias (Spania), Danemarca, Finlanda, Letonia, Madeira (Portugalia), Malta, jumătate din Italia, jumătate din Norvegia, regiunile Carintia, Stiria, Austria Inferioară, Burgenland, Tirol (Austria), regiunile Normandia, Țara Loarei, Centru-Val de Loare (Franța), România (cu excepția regiunii Transilvania).

Călătoriile spre și dinspre oricare dintre țările și regiunile menționate mai sus nu sunt descurajate. Cu toate acestea, călătorii nevaccinați și nerecuperați pot fi supuși unor restricții stricte, iar călătorilor vaccinați li se poate cere să se supună cerințelor de testare, în funcție de regulile fiecărei țări.

În schimb, ECDC a sugerat că regulile stricte ar trebui să se aplice tuturor zonelor plasate pe lista roșie a țărilor care au înregistrat peste 200 de cazuri de infecție cu coronavirus la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni: Grecia, Bulgaria, Liechtenstein, Spania, Portugalia, Irlanda, Islanda, Olanda, Belgia, Estonia, Lituania, Cipru, Slovenia și anumite regiuni din Norvegia.

„Acest lucru ar trebui să se aplice și celor care călătoresc din motive esențiale, cu condiția ca acest lucru să nu aibă un impact disproporționat asupra exercitării funcției sau nevoilor lor. Cu toate acestea, lucrătorii din transporturi ar trebui să fie, în principiu, scutiți de cerințele de testare și carantină”, a informat Comisia UE.

Leave A Reply

Your email address will not be published.