blank

Despre turismul de aventură şi activităţile practicate pe #litoralulmeu (ep. 3)

0 661

Când vorbim de litoral, cu toţii ne gândim la soarele arzător, la plaja cu nisipul fin, la relaxare pe un şezlong sub o umbrelă şi multă bălăceală în mare. Când vorbim de litoralul românesc, pentru mulţi înseamnă cluburi de noapte, pierdut vremea prin staţiuni, servicii proaste şi preţuri mari.

_MG_3883

În perioada 23-26 mai, am fost pe #litoralulmeu şi am descoperit un altfel de litoral. Nu avem resorturi ca în Bulgaria şi all inclusive ca în Antalya, dar au început să apară hotelurile de 4 şi 5 stele în adevăratul sens al cuvântului şi nu doar pe hârtie, staţiunile au început să se nişeze în funcţie de turiştii vizaţi. Mamaia rămâne staţiunea cluburilor de noapte, pentru distracţie, însă partea de sud a litoralului românesc merge spre SPA-uri, băi cu nămol şi family.

Hotelierii au început să lucreze la partea de servicii, la calitatea acestora şi la preţuri. Am întâlnit oameni pasionaţi de turism, de litoralul românesc, de activităţile desfăşurate pe malul Mării Negre şi mi-au dat speranţa că ceva se va schimba în bine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dar cel mai mult m-am bucurat să văd că #litoralulmeu nu înseamnă doar bălăceală în mare şi club. În cele 3 zile petrecute pe ţârmul românesc al Mării Negre, am practicat mai multe activităţi inedite, de la baie cu nămol şi până la plimbarea pe mare cu velierul. Dar să le punctăm pe rând.

1. Baie cu nămol sapropelic la Hotel Europa din Eforie Nord – o experienţă plăcută, dar nu ştiu dacă vreau să o repet. Nu vă aşteptaţi la miros plăcut, în rest este foarte relaxant. Ana Aslan Health Spa este un templu modern al relaxării, sănătăţii şi frumuseţii. Dacă nu vreţi baie cu nămol, puteţi alege alte proceduri de SPA şi masaje.

Atenţie!!! Intrarea în cada cu nămol se face în costumul lui Adam sau costumul Evei, după caz:).

2. Herghelia Mangalia – un loc ideal pentru pasionaţii de cai. Complexul există încă din 1928 şi este format din 8 grajduri; 1 hipodrom pentru curse de galop; bazã hipicã pentru antrenament şi concursuri de obstacole; bazã de agrement; sediu administrativ; teren agricol.

Herghelia Mangalia oferã urmãtoarele servicii:
– armãsari reproducãtori pentru statiunile de montã publicã;
– consultantã de specialitate privind reproductia la cabaline în scopul ameliorãrii raselor din sectorul privat;
– cursuri de echitatie;
– dresaj si antrenament;
– spectacole si concursuri sportive ecvestre;
– agrement si turism ecvestru.

Din cauza vremii, eu n-am reuşit să mă urc pe cal. Dar poate reuşiţi voi! Pentru vizita la Herghelia Mangalia, recomand echipament lejer, sportiv, preferabil pantalon lung, pantof tip sport.

3. Cu caiacul pe lacul Limanu – o activitate distractivă, dar pe care nu am încercat-o. Ştiind că lacul are cam 5-6 metri adâncime, am preferat să rămân pe mal. Însă am savurat o porţie de hamsie şi am stat la o bere cu HAPPYşor, în portul LifeHarbour Limanu, alături de o parte din gaşca veselă de pe #litoralulmeu. Majoritatea s-au suit în caiace şi au plecat să dea o tură de lac, iar eu i-am „fugărit” cu aparatul foto.

Cei care se vor urca în caiace SE VOR UDA. Este bine să aveţi costum de baie şi schimburi (tricouri, lenjerie, prosop etc).

Dacă nu vă place cu caiacul, puteţi alege alte activităţi interesante: SUP (stand up paddle), kitesurfing, plimbare cu bicicletele pe faleze sau în jurul lacului Limanu, sailing, scuba diving, turism la epave, off-road, paintball, tir cu arcul.

Trebuie doar să-i contactaţi pe cei de la ActiveTraining şi să vă rezervaţi momente frumoase de aventură: 0722.325.135 / 0725.513.480; [email protected]. Instructorul nostru a fost Șerban Ionescu.

4. Cu velierul Adornate pe Marea Neagră – mandria hotelului Vega. Adornate este o goeletă autentică cu o ţinută extrem de elegantă şi impunătoare, construită în anul 1997 şi recondiţionată în 2006. Este o navă proiectată special pentru toţi iubitorii luxului şi aventurilor inedite pe mare, iar de-a lungul timpului a navigat pe întreaga Mediterană, de la Insulele Baleare şi până la Monte Carlo, pe Riviera Franceza. Adornate a participat şi la cele mai importante evenimente maritime de pe Marea Mediterană.

#litoralulmeu mi-a oferit frumoasa ocazie să urc la bordul acestui velier şi să mă bucur 4 ore de o plimbare pe Marea Neagră. Sunt un mare fan al avioanelor, dar nu puteam să refuz o asemenea plimbare cu Adornate. A fost o experienţă pe care nu o voi uita prea curând.

Şi voi vă puteţi bucura de o plimbare cu velierul Adornate. În vara anului 2013, velierul Adornate va ieşi pe mare în fiecare sâmbătă şi duminică, între 9:30 şi 13:00, indiferent de numărul celor care cumpără bilet, dar în condiţii meteo favorabile. În excursiile organizate cu Adornate pe Marea Neagră pot participa gratuit şi oaspeţii hotelului, care aleg să petreacă un sejur de minim 7 nopţi la Vega în Mamaia. Croazierele cu date şi ore fixe din weekend au pretul de 60 EUR / adult şi 40 EUR / copiii cu vârsta sub 14 ani.

Preţul de 60 EUR este unul chiar bun şi pot compara cu ceva asemănător din Antalya, tot preţul acesta este şi tot aproximativ 4 ore te plimbă.

Recomand să vă echipaţi corespunzător, cu şapcă şi o gecuţă rezistentă la vânt. Pe mare nu e ca pe uscat şi posibil să fie ceva mai răcoare, vânt şi soare arzător. Este bine să aveţi buletinul/CI cu voi.

5. Degustare de vinuri la Crama Murfatlar – unde vinurile tot vorbesc de peste 2000 de ani. Dar despre acest subiect în episodul viitor.

_MG_4486

În concluzie, pe litoralul românesc aveţi ce să faceţi, doar să vreţi. Mai sunt multe mentalităţi de schimbat, multe servicii de pus la punct, dar cred că lucrurile se mişcă spre bine. Tarifele la cazare şi servicii sunt cum sunt, mai mari sau mai mici în funcţie de buzunare, dar la celelalte activităţi preţurile sunt chiar competitive cu cele din ţări precum Turcia, Bulgaria şi chiar Grecia.

Vă urez distracţie plăcută pe #litoralulmeu!

––––––––––––––––––––––––-

#Litoralulmeu este un eveniment organizat de Accent Travel & EventsHappy Tour și HAPPYșor, cu servicii oferite de Hotel EuropaHotel VegaVelierul Adornate și Hotel Iaki.

Leave A Reply

Your email address will not be published.