blank

Litoralul românesc este pe drumul cel bun – #litoralulmeu (ep.1)

4 730

Aşa cum am mai spus, nu sunt un mare fan al litoralului, dar nici nu-l evit în sezonul estival. În ultimii ani au apărut tot felul de mituri negative cu privire la litoralul românesc. Am ascultat mulţi turişti care s-au plâns de personal, de preţuri şi de lipsa activităţilor în zonă. Este frumos să mergi la plajă, să te relaxezi pe un şezlong, dar devine plictisitor după prima zi şi cauţi să faci şi altceva.

_MG_3883

Pentru a mă convinge de situaţia litoralului românesc, în perioada 23-26 mai, am fost pe #litoralulmeu, un info-trip dedicat bloggerilor de travel şi care a fost organizat de Accent Travel & Events şi Happy Tour, în parteneriat cu Hotel EuropaHotel VegaHotel Iaki şi Velierul Adornate. Să nu-l uităm pe HAPPYşor, cel mai iubit personaj de pe litoral.

_MG_3894

Spre surprinderea mea, pot spune că litoralul românesc este pe drumul cel bun:

– Pornind din zona Eforie-Nord – Mangalia şi până la Năvodari, lucrurile încep să se mişte. Mai sunt foarte multe de făcut în comparaţie cu alte litoraluri, dar autorităţile locale sunt optimiste când vorbesc de dezvoltarea litoralului românesc şi de investiţii.
– Radu Mazăre, cu toată „nebunia” sa, a reuşit să poziţioneze staţiunea Mamaia ca fiind una pentru distracţie, viaţa de noapte şi evenimente. A anunţat investitii de 120 de milioane de euro, din fonduri europene, bani pe care-i va folosi la lărgirea plajelor, crearea a două insule artificiale (un fel de Dubai, dar la scară redusă) şi la amenajarea unui port turistic în nordul staţiunii.
– Sudul litoralului vine din spate cu noi planuri de dezvoltare, iar staţiunile de aici încep să se poziţioneze ca fiind mai mult pentru relaxare, family travel şi pentru turismul de aventură.
– SPA-urile pot juca un rol important în dezvoltarea staţiunilor. Am testat baia cu nămol din cadrul SPA-ului de la Europa, Eforie-Nord, dar despre această experinţă într-un alt articol.
– Hotelurile încep să se modernizeze şi sunt câteva care s-au transformat în mici resorturi premium, în ciuda arhitecturii învechite.
– Drumurile sunt ok între/în staţiuni, dar cred că devin adevărate „parcări” în plin sezon estival.

_MG_3885

2-3 zile sunt puţine pentru a înţelege cu adevarat ce se întâmplă pe ţărmul românesc al Mării Negre, dar am văzut că se pot face lucruri frumose atunci când se doreşte. Mai avem multe de pus la punct, dar am convingerea că litoralul românesc va reintra pe harta internaţională a destinaţiilor de vară. Am întâlnit oameni pasionaţi de munca lor, manageri de hoteluri care te primesc cu „braţele deschise”, personal calificat şi mereu cu zâmbetul pe buze, dar am văzut şi opusul. Încă mai este de lucrat la modul în care sunt prezentate hotelurile şi serviciile, la angajaţii care doresc să scape de tine cât mai repede şi te înjură din priviri, la servire etc.

Eu m-am simţit foarte bine pe litoralul românesc, dar acest lucru se datorează şi grupului de bloggeri de travel cu care am fost. Până la urmă distracţia o mai facem şi noi. Menţionez că am văzut marea doar de la ferestrele hotelurilor şi chiar nu i-am simţit lipsa. În schimb, m-am bucurat de piscine:). Dar despre activităţile testate pe #litoralulmeu voi povesti în episodul următor.

4 Comentarii
  1. Maestrul RA says

    Litoralul nostru , nu exista ! Tot incep sa se miste lucrurile in fiecare an ,si tot in miscare raman, si tot vine din urma , si nu mai ajunge. Sunt ffff multe de spus, in sens negativ, pornind de la conditile naturale specifice, si terminand cu mentalitatea si profesionalismul lucratorilor, a propietarilor , si a statului Roman !

  2. Sorin Rusi says

    Hai sa vedem lucrurile pozitive si sa mai lausam rautacismele. Este litoralul nostru, al meu, al tau, al Romaniei si hai sa-l facem cum il vrem…

Leave A Reply

Your email address will not be published.