De la 1 iunie, posibil ca cei vaccinați să nu mai fie obligați să poarte mască

0 5.059

În România, valul 3 a trecut repejor, dar cu ceva emoții și presiuni asupra sistemului de sănătate. Pentru că situația epidemiologică se îmbunătățește, România se pregătește să relaxeze măsurile anti-COVID. Conform DIGI24, un comitet interministerial se reunește vineri pentru a dezbate propunerile de relaxare care ar urma să intre în vigoare de la 1 iunie. În elaborarea acestor măsuri ar urma să se țină cont de cei care s-au vaccinat, iar aceste persoane ar putea beneficia de unele facilități.Una dintre măsurile așteptate ar fi renunțarea la mască, la munte și la plajă, dacă este posibilă respectarea distanțării. Se propune ca și la serviciu, atât în sectorul public, cât și în cel privat, persoanele vaccinate cu ambele doze să nu mai fie obligate să poarte mască.

Eu vreau să mă asigur că toți românii au acces la vaccin și nu există discriminare. Dacă ai avut acces la vaccin și n-ai vrut să te vaccinezi, o să fie complicat” a declarat premierul Florin Cîțu, luna trecută.

Ca o paranteză, terminați cu discriminarea pentru că nu este vorba de așa ceva. Definiția discriminării: Discriminarea este o acțiune care presupune un tratament diferit, nedrept față de persoane din cauza apartenenței lor la un anumit grup social. Există mai multe forme de comportamente discriminatorii, dar toate au comun faptul că implică o anumită formă de excludere sau de respingere. Ori în contextul pandemiei de COVID-19, măsurile aplicate nu duc la excludere, existând posibilitatea ca toți indivizii să se alinieze la noile cerințe. Discriminare poate fi atunci când se iau măsuri în baza etniei sau culorii pielii, fără a exista posibilitatea ca indivizii excluși să se alinieze cerințelor. Din alb nu poți să te faci negru, de exemplu. Dar poți să te vaccinezi dacă dorești, ține doar de voință.

Revenind la măsurile care vor fi discutate, surse Digi24 au declarat că pe ordinea de zi sunt patru seturi de propuneri, care privesc domeniul HoReCa, spațiul public, evenimentele publice și private – inclusiv cele sportive – și mediul de lucru.

Există și alte voci care spun că România ar putea renunța la mască începând de la 1 august, dar doar în spațiile deschise și neaglomerate. Rămâne de văzut ce surprize ne pregătește actuala guvernare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.