Czech Airlines, la un pas de faliment.

0 1.052

Czech Airlines, companie aeriană ce face parte din grupul Smartwings, este la un pas de faliment, deoarece nu își poate plăti datoriile. Compania aeriană nu va primi niciun împrumut de stat de la Guvernul Cehiei, iar sindicatelor li s-a spus că toți angajații ar putea fi concediați.

Conform informațiilor din ziarul ceh Hospodárske Noviny, situația financiară a companiei aeriene naționale nu a fost niciodată la fel de rea ca acum. Din cauza restricțiilor de călătorie impuse la nivel global din cauza pandemiei, veniturile companiei au fost reduse la minimum, transportul cargo neaducând suficient profit.

Prin urmare, grupul a solicitat sprijinul guvernului anul trecut, printr-un împrumut de stat nerambursabil de 1 miliard de coroane cehești (3.8 milioane de euro), împrumutul fiind destinat companiei Czech Airlines, în cea mai mare parte.

Guvernul a refuzat acordarea împrumutului de stat, parțial din motive politice.

Cu toate acestea, guvernul a refuzat, parțial din motive politice: conducerii cehe nu-i convenea faptul că investitorul chinez al companiei, grupul controlat de stat – CITIC Group, nu dorea să strângă capital.

Acest lucru este susținut și de informațiile conform cărora chinezii au vrut chiar să vândă acțiunile la Smartwings anul trecut, dar nu au fost de acord cu prețul oferit.

De pe piață, Czech Airlines nu va mai putea obține un alt împrumut, chiar și cu o garanție de stat. Purtătorul de cuvând al Departamentului Transporturilor și Industriei a declarat că nu există niciun program de sprijin care să ofere sprijin grupului Smartwings.

Czech Airlines a informat sindicatul personalului că ar putea concedia toți cei 430 de angajați. Tereza Löffelmanová, șefa advocacy, a confirmat că au primit o astfel de notificare de la companie. Ea a spus că angajații nu au fost informați cu privire la modul în care compania dorește să treacă prin săptămânile următoare.

În această perioadă, compania nu va trebui să-și plătească datoriile.

Falimentul Czech Airlines ar putea fi cauzat și de faptul că Smartwings ar putea sacrifica compania aeriana de stat pentru supraviețuirea grupului. Purtătorul de cuvânt al companiei aeriene nu a dorit să comenteze informațiile.

În această perioadă, compania nu va trebui să-și plătească datoriile, potrivit surselor, iar acest lucru a salvat Czech Airlines de la faliment în primul val al pandemiei.

Cu toate acestea, nu există cifre oficiale cu privire exact la ce portofoliu de credite are Smartwings sau Czech Airlines. Anul trecut, traficul de pasageri al Grupului Smartwings a scăzut cu 80%, până la 1.8 milioane de pasageri.

Leave A Reply

Your email address will not be published.