Cum să recunoști avioanele: avioane Airbus vs. avioane Boeing (ep.1)

Am lansat AirlinesTravel.ro din pasiune pentru avioane, aviație și călătorii. Suntem de 5 ani pe cerul internetului și am strâns zeci de mii de mile zburate, iar numărătoarea continuă. Am dezvoltat o pasiune și în fotografierea de avioane, dar oare cum putem să le recunoaștem mai ușor?

5 16.088

Avionul, acest cilindru cu aripi care se desprinde de la sol cu atâta eleganță, atrage priviri chiar dacă nu ești pasionat de aviație și de zboruri. Nu de puține ori, am observat cum oamenii își ridică privirile spre cer la auzul unor motoare de avion sau la văzul acestora brăzdând cerul.

Mulţi dintre noi suntem fascinaţi de cât de graţioase şi elegante pot fi avioanele. Însă de câte ori v-ați întrebat la ce model vă uitați admirativ spre cer sau ce model este avionul în care zburați? Este un Boeing sau un Airbus? Este un model A320 sau un B777?

Avioane Airbus vs. avioane Boeing

Eu am ajuns să identific ușor avioanele. Pentru cei mai puțin interesați de avioane, pare un lucru impresionant când le spun modelul avionului doar aruncând o privire peste o fotografie sau urmârindu-l pe pista aeroportului. Alții au ajuns să recunoască aeronavele Airbus de Boeing doar după luminile exterioare. Eu mai am până la această performanță!

Cum reușesc? După mulți ani de zboruri și cutreierat aeroporturile lumii, m-am obișnuit să identific modelul avionului după câteva elemente de bază. Pornind de la un articol scris de Arun Rajagopal și din experiența proprie, vă voi prezenta elementele de recunoaștere ale avioanelor Airbus și Boeing.

Începem cu Airbus și Boeing pentru că sunt cei mai mari producători de avioane comerciale din lume. Aceștia rivalizează de zeci de ani în noi tehnologii și noi modele.

Caută numele modelului pe fuselajul aeronavei

Prima și cea mai simplă medotă de a recunoaște modelul avionului este să-i cauți numele scris pe fuselaj. Acest lucru îl puteți face foarte ușor la sol, când avioanele sunt parcate. Modelul avionului este scris micuț în zona frontală a avionului sau spre coada avionului.

Boeing-737-800
Boeing 737-800
Airbus-A321-200
Airbus A321-200

Atenție la boturile aeronavelor

Daca avioanele sunt prea departe și nu puteți identifica denumirea de pe fuselaj, căutați alte elemente de diferențiere. Airbus și Boeing construiesc avioane aparent asemănătoare, și totuși foarte diferite.

Bot-Airbus
bot de avion Airbus
Bot-Boeing
bot de avion Boeing

Avioanele Airbus au boturile mai rotunjite, în timp ce aeronavele Boeing au boturile mai ascuțite. Această regulă se aplică la majoritatea modelelor din portofoliile ambilor producători.

Urmăriți ferestrele cockpitului

Dacă primele 2 recomandări nu vă ajută în identificarea producătorului, venim cu al 3-lea truc – ferestrele cockpitului. La Airbus, ferestrele laterale ale cockpit-ului sunt în linie dreaptă, în timp ce ferestrele la avioanele Boeing sunt de cele mai multe ori în formă de V. De asemenea, ferestrele laterale ale cabinei unui Airbus au colțurile tăiate.

ferestre-cockpit-airbus
Ferestre cockpit Airbus
ferestre-cockpit-boeing
Ferestre cockpit Boeing

O observație simplă, care poate contribui cu ușurință la identificarea producătorului.

Atenție la coada aeronavei

Coada avionului ne poate spune dacă este Airbus sau Boeing. Avioanele Airbus și Boeing au în general o formă rotujită, cu excepţia modelului B777, care la coardă se îngustează.

coada-airbus
Coada Airbus cu linia superioara dreapta pana la capat
coada-boeing
Coada Boeing cu linia superioara usor inclinata in jos spre capat.

Toate Airbus-urile de tip wide-body, cu excepţia 380, au partea superioară a fuselajului dreaptă până la capătul avionului. La Boeing, linia fuselajului merge ușor în jos, capetele sunt îngustate şi înclinate în partea de sus şi cea de jos, în timp ce la Airbus partea de sus este dreaptă şi cea de jos foarte tăiată.

În concluzie: dacă vedeți un avion cu botul mai rotunjit, cu ferestrele cockpitului cu colțurile tăiate și cu linia superioară a fuselajului dreaptă până la capăt, atunci acela este un avion Airbus. Dacă are botul mai ascuțit, ferestrele cockpitului sunt în V, iar linia superioară a fuselajului coboară ușor spre coadă, acela este un avion Boeing.

Cam acestea ar fi principalele elemente cu ajutorul cărora puteți evidenția aeronavele Airbus de cele Boeing.

Pentru episodul 2 v-am pregătit o confruntare directă între familia de aeronave Airbus A320 și familia de aeronave Boeing 737, ambele făcând parte din clasa “narrow-body”, avioane cu un singur culoar.

Dacă v-a plăcut articolul nostru, sperăm să-l distribuiți cu prietenii, cu fanii de pe rețelele sociale. Dacă aveți alte criterii după care evidențiați un Airbus de un Boeing, vă rugăm să lăsați un comentariu cu aceste informații!

5 Comentarii
 1. Lucian says

  Domnu Sorin faceți o treabă minunată .Sunt pasionat de aviație şi îmi prind foarte bine aceste articole.

  1. Sorin Rusi says

   Va multumim pentru aprecieri! Ne bucuram daca articolele noastre va sunt de mare ajutor in dezvoltarea pasiunii pentru aviatie 🙂

 2. Dragos says

  O adaugire. Dupa stabilizatorul vertical, fuselajul Airbus este lung si ascutit, in timp ce al Boeing-ului se opreste intr-un unghi destul de drept . Pentru cei care nu cunosc, stabilizatorul e coada verticala a avionului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.