Avion intarziat? Zbor anulat? >>Solicita acum despagubiri<< pentru zborul
intarziat sau anulat! Poti obtine pana la 600€!

Luminile unei aeronave: roșii, verzi, albe

Aeronavele au un cod al luminilor pentru activități la sol și în aer!

1 12.972

Fie noapte sau zi, aeronavele au o serie de lumini exterioare funcționale. De la decolare și până la aterizare, luminile exterioare ale avionului sunt vitale pentru ”a vedea și a fi văzut”.

Aceste lumini trebuie să funcționeze corect și în orice condiție meteo, inclusiv la temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate, la altitudini mari și la umiditate ridicată. Totodată, aceste lumini trebuie să funcționeze și în urma unor incidente, cei drept foarte rare, de loviri de trăsnet.

Luminile unei aeronave

A320neo_Takeoff

Luminile pentru avioane sunt împărțite în două categorii principale: cele folosite pentru a ajuta piloții să vadă și cele care fac aeronava vizibilă în zbor și la sol.

Să le luăm pe rând. Luminile puternice frontale (precum farurile unei mașini) sunt aprinse noaptea, în condiții meteorologice nefavorabile sau în condiții de vizibilitate scăzută pentru a ajuta echipajele de zbor să vadă frontal. Acestea sunt luminile din prima categorie.

Luminile din a doua categorie sunt luminile de aterizare, taxi și decolare. Aceste lămpi super-luminoase sunt folosite în timpul operațiunilor de taxi, decolare și aterizări. Alte lumini sunt utilizate pentru detectarea vizuală a gheții pe motoare și aripi, în timp ce altele luminează diferite zone ale aeronavei.

Dacă ați zburat cel puțin o dată cu avionul, probabil că ați observat că există o lumină roșie pe aripa din stânga și o lumină verde pe aripa din dreapta. Aceste lumini își au originea în marină. O lumină roșie la babord (stânga) și o lumină verde la tribord (dreapta). Plus stroboscoapele cu lumini albe-roși pe aripi, fuselaj și coadă, toate contribuind la determinarea poziției și direcției aeronavei.

A321neo_Position_light

Să simplific ideea luminilor roșii și verzi de la capetele aripilor: lumina roșie este pe aripa stângă (zona inimii) a aeronavei, lumina verde e pe aripa dreaptă. Dacă vă aflați pe pista unui aeroport, este noapte și vă uitați la un avion, care are lumina roșie pe aripă de pe partea dreaptă a voastră, ar fi cazul sa fugiți din calea avionului :).

Acestea fiind spuse, Airbus ne anunță că pe un avion din familia A320 sunt 23 de puncte luminoase la exterior, iar un Airbus A350 XWB are 41 de astfel de lumini.

Leave A Reply

Your email address will not be published.