Cu mașina în vacanță: lucrurile esențiale care nu trebuie să lipsească din mașină!

2 253

Ne place să călătorim cu avionul, iubim zborul și ne planificăm vacanțele în special cu avionul, dar sunt și destinații unde putem ajunge doar terestru, cu autobuz, tren sau mașina personală. Totodată, știm că sunt printre voi mulți cititori care aleg să călătorească cu mașina personală pentru a beneficia de mai multă flexibilitate.

Pregătește mașina pentru vacanță!

Bulgaria, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, sunt doar câteva destinații spre care românii aleg să călătorească cu mașina. Mulți dintre voi preferați confortul propriei mașini pentru că destinațiile vizate sunt la câteva ore de România și merită descoperite dincolo de resorturi. Sunt și persoane care aleg să plece în Europa cu mașina pentru că vor să descopere mai multe locuri minunate dintr-un frumos continent.

Indiferent că vorbim de o călătorie de câteva sute de kilometri sau mii de kilometri, mașina trebuie să funcționeze impecabil pentru a vă bucura de o călătorie plăcută și relaxantă. Uneori, însă, aceasta se poate transforma într-un adevărat coșmar dacă apar probleme neprevăzute. Iată cum trebuie să-ți pregătește mașina pentru vacanță! Am menționat și câteva lucrurile esențiale care nu trebuie să lipsească din mașină pentru o călătorie fără griji!

Este recomandat ca, înainte de orice călătorie mai lungă prin țară sau peste hotare, mașina să fie supusă unor verificări suplimentare, de preferat într-un service autorizat:

 • verificați frânele și plăcuțele de frână;
 • verificați starea cauciucurilor și setați corespunzător presiunea în pneuri;
 • verificați starea bateriei;
 • verificați cablurile, conexiunile și sistemul electric al mașinii;
 • verificați farurile și sistemul de iluminat al mașinii;
 • verificați uleiul la motor și situația altor fluide cum ar fi lichidul de răcire, lichidul de frână;
 • aruncați o privire asupra curelelor și furtunelor;
 • verificați aerul condiționat sau sistemul de încălzire.

Odată ce mașina a fost verificată și pregătită de drum, asigurați-vă că aveți tot ce vă trebuie în mașină pentru situații de urgență. Vă reamintim că există un ”pachet legislativ obligatoriu”. Dacă lipsește acesta sau dacă nu e complet, la un eventual control al Poliției riscați să luați amendă.

Pachetul legislativ obligatoriu trebuie să conțină următoarele produse omologate RAR:

 • Trusa de prim ajutor trebuie să conțină: dispozitiv pentru respirație gură la gură, o foarfecă, o rolă de leucoplast, comprese sterile din tifon, plasturi, fașe tifon, fașă elastică, mănuși de unică folosință, pansamente sterile absorbante, folie de supraviețuire izotermă, ace de siguranță și o broșură cu instrucțiuni.
 • Stingător auto;
 • 2 triunghiuri reflectorizante;
 • 1 vestă reflectorizantă.

Din mașină nu trebuie să lipsească roata de rezervă și sculele aferente pentru schimbatul unei roți (cric auto, cheie tubulară pentru desfăcut prezoanele); trusă de scule; lanternă; compresor auto.

Acestea sunt câteva recomandări și sfaturi generale, dar care pot varia în funcție de nevoile mașinii fiecăruia și chiar prin prisma nevoilor voastre. Voi ce alte lucruri considerați că sunt esențiale într-o mașină atunci când plecați în vacanță?

2 Comentarii
 1. […] Pentru cei ce aleg să călătorească cu mașina personală spre Grecia sau Bulgaria, cei de la ziare.com au făcut o simulare de traseu și costurile aferente. Pentru Grecia au luat ca destinații Salonic și Thassos. Calculul a fost realizat în raport cu o mașină model Dacia Logan, la un consum mediu de 5 litri/100 kilometri. Nu uitați ca, înainte să plecați la drum, să vă pregătiți mașina pentru vacanță! […]

 2. […] alegem să călătorim cu mașina personală, trebuie să o pregătim corespunzător de drum. Trebuie să avem pachet auto complet […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.