Criț se pregăteşte de sărbătoare – 16 august 2014 – Săptămâna Haferland (video)

1 2.079

Istoria localităţii Kreuz începe încă de acum 700 ani: prima atestare documentară datează încă din 1270, numele, de origine germană, fiind inspirat de o cruce ridicată pe un promontoriu, vizibilă din cele trei comune învecinate. Sașii din zonă au închinat crucii o biserică din piatră în jurul căreia au apărut primele case ale localităţii Kreuz.

Din două documente, datate 1270 si 1272, aflăm că regele Stefan al Ungariei confirmă lui Laurentius, fiul lui Hylyees şi fiului acestuia, posesia pământurilor de lângă Szederges (Moreni), cu biserica închinată Sf. Maria, şi Scentkerest, cu biserica din piatră închinată Sf. Cruci. Asadar, la început, Criţ a fost proprietate nobiliară.

În 1322, satul Criț aparţinea Abaţiei Cârţa, iar apoi de-a lungul secolelor, localitatea a trecut în administrarea Prepoziturii Sibiului, apoi în cea a fratelui Principelui Sigismud Bathori. Începând de la 1863, printr-o hotărâre a Cancelariei Transilvaniei, satul Criţ împreună cu alte localitaţi din zonă, a fost cedat scaunului Sighisoarei.

Biserica fortificată
Fortificarea bisericii evanghelice din Criț a început în secolul al XV-lea, odată cu ridicarea celor cinci turnuri și a zidurilor ce înconjoară biserica într-un oval neregulat. Vechea biserică a fost demolată în 1810, iar cea nouă, în stil neoclasic, a fost terminată în 1813. De la vechea biserică evanghelică din Criţ au rămas moștenire zidurile fortificaţiilor exterioare.

La interior, biserica cuprinde o sală încăpătoare, cu două travee, și bolta în stil boemian. O strană aflată în tribuna superioară are pictată pe una din tăbliile sale o bisericuţă ce părea să fie o reprezentare aproximativă a vechii biserici. Clopotniţa, amplasată în vest, poartă un coif ţuguiat, dar fără galerie de apărare, element care probabil a existat in secolul al XVI-lea.

Altarul, de factură clasicistă, are ca punct central un crucifix flancat de coloane din lemn şi de două statui din lemn reprezentându-i pe apostolii Petru și Pavel. Deasupra altarului a fost amplasată în 1822, orga. În același an a fost instalat ceasul din turnul bisericii.

Restaurarea bisericii și a orgii
Degradarea fortificaţiei a început în secolul al XX-lea. Astăzi, din sistemul de fortificaţii din secolul al XV-lea se mai păstrează zidul de incintă şi patru turnuri. Turnul din sud, de deasupra vechii intrări, s-a surpat în 1925,
fragmente din pereţii laterali şi intrările acum zidite, cuprinse în curtină, indicand locul unde s-a aflat. Turnul din nord-est s-a surpat si el trei decenii mai târziu, în 1955, dar a fost reclădit în 1957 cu două nivele, purtând un acoperis în piramidă.

În ultimii 5 ani, au fost depuse eforturi majore ale unor instituții, persoane și fundații, în vederea restaurării și reintegrării bisericii și a orgii din aceasta biserică. Lucrările de restaurare ale bisericii, începute în anul 2011, au fost coordonate de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România și au fost incluse în cadrul proiectului „Tezaure Fortificate Redescoperite- Dezvoltare Durabilă a Regiunii Centru prin punerea în valoare a potenţialului turistic al reţelei de biserici fortificate săsesti din Transilvania”, dispunând de finanţare europeană, dar şi de cofinanţare a statului român.

Orga bisericii din Criț
În ceea ce priveşe orga bisericii, prima mențiune documentară în Criț datează din 1699, când este notată prezența unui constructor de orgi si a unui organist în sat.

Actuala orgă cu 1450 tuburi, construită de maestrul Johann Thois în 1813, a fost supusă unor reparații în 1908. În ultimii ani, starea orgii nu mai permitea utilizarea acesteia la parametri normali, iar, pentru a atrage atenția asupra nevoii de restaurare, muzicienii locali au inițiat evenimente în biserica din Criț, ca de exemplu concertul Laudate din anul 2009.

La inițiativa Fundației Michael Schmidt s-a inițiat în anul 2011 restaurarea acestei orgi istorice, având sprijinul activ al Asociatiei Sasilori plecati din Crit in Germania (HOG Detsch-Kreuz), a Districtului Bisericesc Evanghelic al Tárii Bársei – Brasov. De asemenea, multe persoane private au ales sa facă donații, preluând patronajul tuburilor orgii. Operațiunile de restaurare au fost efectuate de catre experții Barbara Dutli şi Ferdinand Stemmer din Elvetia.

O altă iniţiativă a Fundației Michael Schmidt pentru readucerea în atenția publicului larg a moștenirii culturale a sașilor din Transilvania o reprezintă finanțarea unui film denumit „Orgile din Transilvania”, realizat în anul 2012, și care urmează să fie lansat pe piață în curand.

Casa Parohială din Criţ
Data la care a fost construită prima casă parohială din Criţ nu este cunoscută. Cert este însă că primul preot a fost instalat în funcţie în anul 1550, iar în anul 1843 a fost necesară construirea unei case noi, deoarece cea veche fusese distrusă de alunecări de teren. Casa parohială a rămas nelocuita după emigrarea ultimului preot, în 1990, ulterior fiind utilizata doar pentru perioade scurte de timp.

Această casă, a carei structura de rezistenta era serios deteriorata, s-a prăbusit în timpul lucrărilor de consolidare, iar Fundaţia “Michael Schmidt” a început lucrările de reconstrucţie, urmând îndeaproape planurile clădirii iniţiale. Au fost utilizate materiale originale si tehnici de construcţie tradiţionale. Lucrările la noua casă parohială vor fi încheiate până la finele anului 2014.

Şi pentru că începe Săptămâna Haferland, vă informez că pe 16 august 2014 va fi inaugurată fosta Casă Parohială. Ba mai mult, Criţ se va îmbrăca în straie de sărbătoare, iar mai jos aveţi programul zilei:

11.00: Slujba Religioasa in cadrul Bisericii Evanghelice Fortificate
12.30: Inaugurarea si Botezul fostei Case Parohiale, reconstruita in stil traditional dupa planurile originale
13.00: – 17.00: Manifestari culturale variate: trupe de dansuri populare, fanfara, reprezentatii ale unor artisti solo, activitati pentru copii
14.30 – 15.30: Concert de Orga in cadrul Bisericii Evanghelice Fortificate, sub coordonarea dlui. Erich Türk in colaborare cu Klaus-Dieter Untch si Theodor Halmen, alaturi de alti artisti
15.00 -19.00: Plimbari cu balonul de aer cald la diferite intervale de timp
19.00: Bal Sasesc cu participarea formatiei Amazonas Express

În iulie, la invitaţie fundației Michael Schmidt, am participat la un press trip în zona Criţ. Am avut ocazia să văd minunăţiile ţinutului ovăzului, să ascult poveşti impresionante, să mă bucur de ospitalitatea oamenilor din zonă şi să încerc bucatele tradiţionale. Am avut parte de o experienţă frumoase şi pe care abia aştept să o repet. Şi tu te poţi bucura de o astfel de experienţă, aşa că nu rata Săptămâna Haferland.

————————————————————————————————————-

Fotografiile au fost realizate cu echipamente foto de la F64Studio:

Aparat foto CANON 1100D + obiectiv Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC.

Leave A Reply

Your email address will not be published.