Coronavirus în Europa: statele modifică resticțiile în funcție de situația epidemiologică
Autoritățile din Scoția, Austria, Bulgaria și Grecia au anunțat noi restricții din cauza creșterea numărului infecțiilor pe teritoriile lor. Pe de altă parte, cazurile de coronavirus care sunt încă active în Irlanda și Suedia vor fi eliminate treptat. În Portugalia, nu se va mai purta masca în aer liber începând de duminică.
Eliminarea restricțiilor în Suedia
Până la sfârșitul lunii septembrie, restricțiile privitoare la reuniuni, restricțiile privind unitățile de catering și recomandările de a lucra de la distanță în Suedia vor înceta, în ciuda numărului tot mai mare de infecții. Motivele acestei decizii sunt numărul mare de persoane vaccinate și povara redusă pentru serviciile de sănătate.
Autoritățile suedeze au anunțat, de asemenea, lucrări pentru introducerea unui certificat pentru persoanele vaccinate, care va fi necesar la organizarea evenimentelor pentru mai mult de 15.000 de persoane.
Norme de siguranță în Austria
Din 15 septembrie, Austria revine la obligația de folosire a măștilor FFP2, inclusiv în magazinele alimentare, farmacii și mijloace de transport în comun. Persoanele nevaccinate vor trebui să poarte măști FFP2 în toate magazinele.
Dacă unitatea de terapie intensivă va avea un grad de ocupare mai mare de 15%, va fi introdusă regula 2G, ceea ce înseamnă că numai persoanele vaccinate și care s-au recuperat de pe urma bolii vor putea sta în restaurante și participa la evenimente mari (peste 500 de persoane). După atingerea nivelului de 20% al locurilor de la terapie intensivă, testele antigen NU vor mai fi recunoscute și doar testele PCR vor fi luate în considerare în cinematografe sau restaurante.
Certificatul de vaccinare este obligatoriu în Scoția
Pentru a opri izbucnirea de noi infecții, certificatele de vaccinare vor fi introduse în Scoția până la sfârșitul lunii septembrie. Acestea vor fi o condiție pentru intrarea în cluburi de noapte și alte locuri de divertisment pentru adulți, precum și pentru toate evenimentele live în interior, cu o capacitate de cel mult 500 de spectatori, pentru toate evenimentele live în aer liber fără locuri unde numărul de spectatori depășește 4.000 și toate evenimentele de orice nivel.
Ridicarea restricțiilor în Irlanda
Pe de altă parte, în Irlanda, aproape toate restricțiile vor fi eliminate până la 22 octombrie. Condiția este ca numărul infecțiilor să rămână la un nivel controlat și ca procentul persoanelor vaccinate să ajungă la 90%. Conform programului prezentat, din 6 septembrie, evenimentele de masă cu participarea publicului vor fi reluate.
Dacă toți participanții sunt vaccinați sau și-au revenit de pe urma bolii, localurile vor putea să fie utilizate la o capacitate de maximum 75% în aer liber și 60% la interior. Restricțiile existente la evenimentele care implică persoane nevaccinate vor rămâne, la fel și restricțiile pentru 100 de persoane la nunți, dar muzica live și dansul vor fi permise. La rândul lor, lăcașele de cult pot fi utilizate la 50% capacitate, indiferent dacă oamenii sunt sau nu vaccinați.
Restricții mai drastice în Bulgaria
Ministerul Sănătății din Bulgaria a anunțat înăsprirea restricțiilor din cauza creșterii numărului infecțiilor și a deceselor cauzate de COVID-19. În perioada 7 septembrie – 30 octombrie va fi redus modul de funcționare a unităților gastronomice, care vor fi deschise de la 7 la 22. Restaurante, săli de sport, cinematografe, teatre, muzee etc. pot funționa doar la o capacitate de 50%.
În restaurante, distanța dintre mese ar trebui să fie de cel puțin 1.5 m. Cluburile de noapte și discotecile vor fi închise. Sunt interzise seminarii științifice și excursii de grup, inclusiv centre de instruire și facilități similare pentru copii. În bazare și centre comerciale va exista trafic cu sens unic. Evenimentele sportive se vor desfășura la o capacitate nu mai mare de 30%.
Restricții pentru persoanele care nu au fost vaccinate în Grecia
Din 13 septembrie, guvernul grec va impune noi restricții persoanelor nevaccinate. Până la 31 martie anul viitor, toți angajații din sectorul public și privat care nu au un certificat de vaccinare sau de recuperare emis în ultimele șase luni vor fi obligați să facă un test SARS-CoV-2 pe săptămână.
Două teste pe săptămână vor fi necesare pentru personalul din universități, sectorul turismului, alimentației și divertismentului. Acest grup va include, de asemenea, școlari și studenți. Testele trebuie efectuate de instituții private, la o taxă de 10 euro fiecare, care este plătită de subiectul testului. Studenții vor fi excluși din această regulă – în cazul lor, costul va fi plătit de stat.
Nu mai este necesar certificatul de vaccinare în restaurante în unele zone ale Franței
În unele părți ale Franței, obligația de a arăta pașapoartele COVID-19 în centrele comerciale a fost abolită.
În ultimele zile, instanțele administrative din mai multe departamente franceze au suspendat obligația de a arăta – în centrele comerciale – pașapoartele sanitare care confirmă vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ pentru coronavirus sau obținerea imunității după boală: Hauts-de-Seine, Yvelines, Val-d’Oise și Essonne.
Principiul 3G în Germania
În Germania, există așa-numita regulă 3G (Geimpfte, Genesene, Getestete). Aceasta înseamnă că oricine se află în spații publice trebuie să fie vaccinat, recuperat de pe urma unei infectări cu COVID-19 sau să aibă un test negativ. Acest lucru se aplică și pentru ieșirile la restaurante, cinematografe, coafor, săli de sport și piscine, vizite la spitale, centre de reabilitare, precum și case pentru bătrâni.
De asemenea, cei cazați în hoteluri trebuie să furnizeze un rezultat negativ al unui test, care trebuie repetat la fiecare trei zile, pe perioada șederii. Autoritățile pot suspenda aceste reguli dacă incidența la 7 zile în statul federal rămâne constant sub 35 de noi infecții la 100.000 de locuitori pe săptămână.
În această săptămână, Miniștrii Federali ai Sănătății au convenit că, în cazul unei infecții cu coronavirus la școală, numai persoanele apropiate celor infectați vor fi în carantină timp de – cel puțin – cinci zile. Carantina nu se va aplica persoanelor vaccinate și celor care au fost infectați în ultimele șase luni.