COVID-19 Daily – 9 septembrie 2021: Elveția impune certificatul de vaccinare pentru accesul în baruri și restaurante; Irlanda va administra a treia doză persoanelor în vârstă; Bulgaria a intrat în valul 5 al pandemiei
Pandemia de coronavirus revine mai agresivă odată cu sosirea toamnei. După o vară plină de relaxări, numărul cazurilor noi de COVID-19 începe să crească tot mai mult de la o zi la alta. Hai să vedem noutățile despre pandemia de COVID-19, din 9 septembrie 2021!
- COVAX va primi cu 575 de milioane mai puține doze de vaccin în acest an decât se aștepta, potrivit Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI). Este cu aproape 30% mai puțin decât obiectivul anterior al COVAX de 2 miliarde de doze livrate țărilor mai sărace, în acest an.
- OMS declară că capacitatea globală de producție a vaccinelori se ridică acum la 1.5 miliarde de doze pe lună, deci „o problemă rezolvabilă” dacă dozele sunt partajate corespunzător. De asemenea, a respins sugestiile conform cărora țările mai sărace nu ar putea administra vaccinuri în mod eficient – subliniind că majoritatea acestor țări au sisteme și experiență în vigoare pentru programele de vaccinare în masă.
- 14 persoane au murit într-un incendiu la un spital care trata pacienții cu COVID-19 din Macedonia de Nord. Incendiul a izbucnit miercuri, după o explozie într-o clinică COVID-19 din Tetovo, în nord-vestul țării. Cauza incendiului nu este încă cunoscută.
Guvernul irlandez a anunțat că persoanele în vârstă din țară care au fost complet vaccinate cu cel puțin șase luni în urmă vor primi o a treia doză de vaccin.
- Oamenii vor fi obligați să arate – începând de luni – un certificat COVID-19 pentru a intra în baruri, restaurante și centre de fitness din Elveția, o mișcare cu care guvernul elvețian speră că va ameliora presiunea asupra spitalelor care se confruntă cu un nou val de infecții în țară. Există mai mult de 3.500 de cazuri noi zilnic în Elveția, unde doar mai mult de jumătate din populație a fost complet vaccinată.
- Tulburarea nervoasă a fost declarată un efect secundar „foarte rar” al vaccinului AstraZeneca, care apare la mai puțin de 1 din 10.000 de persoane. Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat că o relație de cauzalitate între vaccin și sindromul neurologic Guillain-Barre, care poate provoca paralizie temporară, a fost „considerată cel puțin o posibilitate rezonabilă”. Un total de 833 de cazuri cu acest sindrom au fost raportate la nivel mondial până la 31 iulie, din aproximativ 592 de milioane de doze administrate cu vaccinul AstraZeneca Vaxzevria.
- Novavax a început studiile pentru a testa vaccinul combinat împotriva gripei și COVID-19. La studiul care va fi realizat în Australia vor participa 640 de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani și care au fost fie infectați anterior cu coronavirus, fie au primit un vaccin cu cel puțin opt săptămâni înainte de studiu. Novavax speră că această combinație a celor două vaccinuri va duce la niveluri mai ridicate de protecție.
Orașul Bruxelles din Belgia va introduce necesitatea unui certificat de vaccinare pentru a intra în baruri și restaurante, începând cu 1 octombrie.
- Există temeri că virusul va copleși sistemul de sănătate din Bulgaria, unde doar 20% din populația de 7 milioane de persoane este vaccinată. Țara a raportat 10.000 de cazuri noi pe săptămână și zeci de decese zilnice. În această săptămână, au fost anunțate noi restricții în efortul de a reduce cazurile. Restaurante și cafenele se vor închide la ora 22, iar la masă vor putea să stea maximum șase persoane.
- Șeful Institutului Robert Koch (RKI) pentru boli infecțioase din Germania a avertizat împotriva unui nou val în toamnă, dacă mai mulți oameni nu sunt vaccinați în țară.
- Secretarul Sănătății din Marea Britanie, Sajid Javid, a declarat că susține dreptul tinerilor între 12 și 15 ani de a putea primi un vaccin împotriva dorințelor părinților lor.
- Japonia, Serbia, Azerbaidjan, Albania, Armenia și Brunei sunt ultimele țări pe care Uniunea Europeană le-a eliminat de pe lista COVID-19 a țărilor sigure pentru călătorii, pe fondul îngrijorării cu privire la creșterea noilor infecții.