Conditiile de calatorie in Finlanda: prezentarea unui test negativ de COVID-19 sau testarea la frontiera

0 1.960

STARE DE URGENȚĂ: DA, începând cu data de 1 martie 2021. RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL (valabile până la data de 30 aprilie 2021).


Restricțiile de intrare în Republica Finlanda au fost prelungite până la data de 30 aprilie 2021.

Începând cu data de de 18 februarie a.c., autoritățile finlandeze au decis menținerea controalelor la frontiere și prelungirea actualelor restricții de călătorie până la data de 30 aprilie 2021 pentru persoanele care intră în Finlanda din țările cu o rată a infecțiilor peste 25 la 100.000 de locuitori, inclusiv România.

Călătoriile în Finlanda sunt permise exclusiv cetățenilor străini cu drept de rezidență în Finlanda doar în interes de muncă, inclusiv pentru lucrătorii sezonieri din agricultură, horticultură și sectorul forestier și pentru alte motive esențiale, exclusiv în situațiile prevăzute în instrucțiunile Poliției de Frontieră. Informații oficiale actualizate sunt disponibile la următoarea pagină de internet.

Este permis tranzitul aeroportuar

Întoarcerea în Finlanda a cetățenilor străini rezidenți și intrarea în Finlanda pentru motive justificate sunt permise. Tranzitul prin aeroportul Helsinki-Vantaa este permis, dar pasagerii au obligația de a rămâne în zona de tranzit a aeroportului până la începerea procedurilor de îmbarcare în vederea continuării călătoriei.               

În cazul escalelor lungi sau a anulării zborului către statul de destinație finală este permisă părăsirea zonei de tranzit și cazarea la un hotel din perimetrul aeroportului.

Intrarea în Finlanda a membrilor de familie ai unui cetățean finlandez sau ai unui rezident din statele membre UE este permisă, indiferent de cetățenie. De asemenea, este posibilă acostarea navelor de croazieră care sosesc în Finlanda, fără permisiunea de a debarca pe teritoriul finlandez.

În ceea ce privește revenirea în Finlanda, prin punctele de trecere a frontierei interne vizate de controale, aceasta este posibilă prin diferite mijloace de transport, în caz de necesitate. Sunt considerate cazuri urgente justificate: probleme familiale, personale sau în legătură cu proprietăți imobiliare (apartament sau casă de vacanță) deținute în Finlanda.

Aceste prevederi sunt aplicabile tuturor cetățenilor din statele membre UE și din spațiul Schengen care locuiesc în Finlanda

Aceste prevederi sunt aplicabile tuturor cetățenilor din statele membre UE și din spațiul Schengen care locuiesc în Finlanda și membrilor acestora de familie, precum și resortisanților statelor terțe care locuiesc în acest stat cu permis de ședere, cetățenilor din statele membre UE și din spațiul Schengen, precum și celor din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Pentru asigurarea necesarului de personal medical la frontierele terestre, orarul de funcționare al unor puncte de frontieră a fost modificat. Astfel, începând cu data de 15 februarie a.c., punctele de trecere a frontierei dintre Finlanda și Norvegia sunt deschise în intervalul orar 9:00-21:00. La frontiera terestră a Finlandei cu Suedia, punctele de trecere de la Karesuvanto, Kolari, Muonio și Pello funcționează între orele 7:00 și 21:00.

La frontiera terestră cu Rusia, punctele de trecere de la Nuijamaa și Vaalimaa sunt deschise în intervalul orar 7:00-21:30, iar cel de la Niirala funcționează între orele 9:00 și 20:00. Punctul de trecere a frontierei de la Imatra este închis pentru traficul de pasageri. 

România a fost încadrată în grupul „statelor roșii”

În conformitate cu decizia Institutului finlandez de Sănătate Publică (THL), România a fost încadrată în grupul „statelor roșii”, cu o incidență a cazurilor de COVID-19 de peste 25 la 100.000 de locuitori.

Agenția Administrativă Regională de Stat a decis efectuarea controlului medical obligatoriu pentru toți pasagerii care intră în Finlanda din ”țările roșii” prin toate punctele de frontieră aeriene, maritime și terestre. Controalele medicale obligatorii vor fi efectuate în perioada 1 -30 aprilie 2021 și vor putea include și testarea gratuită pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2

Pasagerii care prezintă un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Finlanda sau un certificat care atestă faptul că au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni vor fi exceptați de la obligativitatea testării.

Refuzul de a participa la examinarea medicală obligatorie sau de a efectua testul COVID-19 gratuit poate fi sancționat cu amendă sau cu o pedeapsă privativă de libertate pentru o perioadă de până la 3 luni, pentru fapte care încalcă legislația privind protecția sănătății.

Obligativitatea efectuării controlului medical și a testului COVID-19 nu se aplică transportatorilor, lucrătorilor din domeniul logistic și pasagerilor aflați în tranzit prin aeroportul Helsinki-Vantaa. Informații oficiale actualizate sunt disponibile pe pagina de internet a Agenției Administrative Regionale din Sudul Finlandei.

Izolare voluntară

Se menține recomandarea fermă de izolare voluntară la adresa de domiciliu sau de rezidență pentru toți pasagerii care sosesc în Finlanda din state cu risc ridicat de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Pasagerilor cu simptome vizibile le va fi impusă carantina pentru o perioadă de 14 zile. Autoizolarea voluntară recomandată ferm de autorități poate fi întreruptă după două teste negative, al doilea efectuat la cel puțin 72 de ore după intrarea în țară. Cetățenii străinii care petrec mai puțin de 72 de ore în Finlanda nu trebuie să intre în autoizolare sau să efectueze al doilea test.

Mai multe informații despre condițiile de călătorie în Finlanda!

Leave A Reply

Your email address will not be published.