blank

DELAG – Prima companie aeriană din lume

1 2.680

Scriu de aproximativ 6 luni despre companii aeriene, aviaţie, avioane, aeroporturi, dar n-am povestit despre prima companie aeriană din lume. În prezent, totul pare normal, natural şi firesc să apelăm la diferite companii aeriene pentru a ne deplasa oriunde dorim pe glob. Însă omenirea nu s-a bucurat mereu de aceste tehnologii moderne.

Compania aeriană este o companie care oferă servicii de transport aerian pentru pasageri sau de tip cargo. O companie aeriană poate opera aeronave proprii sau preluate în leasing. Companiile aeriene pot incheia acorduri sau alianţe pentru ajutor reciproc, dar şi pentru a oferi mai multe avantaje pasagerilor.

Prima companie aeriană din lume

Companiile aeriene funcţionează după un set de legi bine definit şi sunt recunoscute prin certificatul sau licenţa de zbor eliberată de un organism guvernamental al aviaţiei. Companiile aeriene pot opera curse locale, regionale, internationale, transcontinentale, transoceanice. Cursele pot fi operate în program regulat sau curse speciale de tip charter.

Pionierii în aviaţia comercială sunt americanii Rufus Porter şi Frederick Marriott, care au încercat să pună bazele unei companii aeriene la mijlocul secolului XIX şi aveau ca scop operarea rutei New-York – California. Acţiunea lor a eşuat din cauza unor factori externi.

Prima companie aeriană din lume, atestată şi licenţiată, a fost DELAG – Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft. Ea a fost fondată pe 16 noiembrie 1909, cu asistenţă guvernamentală şi a operat aeronave fabricate de Zeppelin Corporation. Sediul central a fost la Frankfurt.

Primele zboruri cu scop comercial au fost operate, la începutul anului 1910, pe ruta Frankfurt – Baden-Baden şi Düsseldorf. Pasagerii erau transportaţi la bordul aeronavelor LZ 7 Zeppelin. Acest aparat de zbor s-a prăbuşit la nouă zile după inaugurare. Primul steward a fost introdus pe aeronava LZ 10 Schwaben şi era responsabil pentru bunăstarea pasagerilor.

Până în iulie 1914, cu o lună înainte de începerea primului război mondial, aeronavele DELAG Zeppeline au transportat 34,028 de pasageri în 1,588 zboruri comerciale. Flota a zburat 172,535 km în 3,176 de ore.

În 1928, DELAG a operat primul zbor transatlantic pe ruta Friedrichshafen, Germania – Lakehurst Field, New Jersey. Avionul LZ 127 Graf Zeppelin a plecat la ora 07:54, pe 11 octombrie 1928 şi a ajuns la destinaţie pe 15 octombrie. Aproximativ 4 zile a durat primul zbor comercial, operat de DELAG, peste Oceanul Atlantic.

DELAG a dat startul industriei aviaţiei civile, a fost prima companie aeriană cu licenţă. În prezent sunt peste 1700 de companii aeriene active pe glob şi peste 3800 de aeroporturi comerciale. Anual peste 3 miliarde de pasageri sunt transportaţi pe calea aerului. Doar 100 de ani au fost necesari ca industria aviaţiei comerciale să explodeze la un asemenea nivel.

Leave A Reply

Your email address will not be published.